A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleménye szerint a tavaszi kiemelt élelmiszerlánc-ellenőrzés keretében külön hangsúlyt kap a gasztronómiai hagyományokhoz kapcsolódó élelmiszerek, a szezonálisan jellemző élelmiszerek és tevékenységek ellenőrzése a várhatóan nagyobb mértékű termelés, illetve a megnövekedett forgalom miatt. A hatóság célja a megelőzés, a szabálytalanságok feltárása annak érdekében, hogy az élelmiszer-biztonságot fenntartsa, a fogyasztók egészségét esetlegesen veszélyeztető termékeket kiszűrje, hogy mindenki nyugodtan, békésen tölthesse el a húsvétot.
Az ez évi vizsgálatok célterülete: a hús és húskészítmények, édesipari termékek, borászati termékek előállítása és forgalmazása, a tojáscsomagolás és -forgalmazás, a zöldség- és gyümölcsértékesítés, illetve a takarmány-előállítás és -forgalmazás, az élőállat-szállítások és az élelmiszer-hulladékok kezelése.
Az akció első időszakában, március 19-30. között országosan összesen 2832 ellenőrzést végeztek a hatósági szakemberek. Ebből élelmiszer-előállító helyen 396, az élelmiszer-forgalmazásban 1826 ellenőrzés történt, továbbá 91 esetben takarmány, 519 alkalommal pedig állatszállítmány ellenőrzésére került sor.
A feltárt szabálytalanságok miatt 74 alkalommal figyelmeztetést, 136 esetben bírság kiszabását alkalmazták szankcióként. Eddig összesen 9,5 millió forint bírságot szabott ki a hatóság.
Az ellenőrzések alkalmával összesen 19 730 hazai és külföldi élelmiszertételt vizsgáltak meg, amelynek eredményeként 20,5 tonnát kivontak a forgalomból, leggyakrabban jelölési hiba és a fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idő lejárta miatt.

Ez a titokzatos balatoni csárda úgy néz ki, mintha egy meséből lépett volna elő – képek