A Magyar Paprika Napja lesz Szentesen

A paprikanap a helyi, már több mint egy évtizedes múltra visszatekintő lecsófesztiválhoz kapcsolódik.

2012. 08. 28. 15:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A paprikanap a helyi, már több mint egy évtizedes múltra visszatekintő lecsófesztiválhoz kapcsolódik. A tájékoztatás szerint Magyarországon mintegy 190 ezer tonna étkezési paprikát termeltek tavaly, s az idén is hasonló, 200 ezer tonna körüli mennyiségre számítanak. A tavaly megtermelt árunak az összértéke mintegy 60 milliárd forint volt. Az étkezési paprikából mintegy 25-30 ezer tonnát visznek ki az országból, a többit belföldön használják fel. A megtermelt paprika mennyiségének 20-25 százalékát konzerv, illetve mélyhűtött formában tartósítják, dolgozzák fel. Az étkezési paprika döntő hányada úgynevezett hajtatott termesztésű, azaz fólia alatt nevelik. A múlt évben a hajtatott termesztésű paprika mennyisége mintegy 151 ezer tonna volt, míg szabadföldi termesztésben 36 ezer tonna termett.

A paprika termesztése Ledó Ferenc szerint általában akkor éri meg a termelőknek, ha hideg hajtatásban négyzetméterenként 7-8 kilogrammot lehet termelni, míg a fűtött fólia alatt és üvegházban egy négyzetméteren 18-20 kilogramm a szüretelhető termés mennyisége. Szabad földön az extenzív termelés esetén hektáronként 20-25 tonna az a mennyiség, ahol már haszon is mutatkozik, míg az intenzív termelés esetén ebben a kategóriában 70-80 tonna a gazdaságossági határ hektáronként.

A szakember szerint a magyar étkezési paprikatermelést a jelenlegi szintről belátható időn belül jelentős mértékben, 40-50 százalékkal lehetne növelni, ha megfelelő feltételek lennének a fóliás terület további növeléséhez. Azaz a mostani évi mintegy 150 ezer tonnás mennyiséget 4-6 éven belül hozzávetőlegesen 250 ezer tonnára lehetne növelni.

Ledó Ferenc beszélt arról is, hogy a magyar fűszerpaprika-termelés mennyiségét, amely a múlt évben mintegy 14 ezer tonna volt, akár meg is lehetne duplázni, mivel kedvező folyamatok indultak el ezen a területen is Szentes és Szeged környékén. A fűszerpaprika-termelésben azonban a prémium minőségre kell törekedni, mivel a tömegáru nem versenyképes – mondta a szakember.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.