A régiók szerint mindössze arról van szó, hogy első ízben engedélyeznék a diákoknak, hogy magukkal hozzák az ennivalót, cserébe a szülők legfeljebb 3 eurót (834 forint) fizetnének a karbantartási és étterem-felügyeleti költségekhez való hozzájárulás fejében, ami az ötletgazdák szerint így is megtakarítást jelent az ínséges időkben.
A diákok majdnem fele otthon ebédel
Korábban csak kivételes esetben – például élelmiszer-allergia esetén – engedélyezték, hogy a diákok otthonról hozott kosztot fogyasszanak. A madridi régióban a 791 állami és önkormányzati iskola 324 ezer diákjának mintegy 40 százaléka járt haza ebédelni a 2011/12-es tanévben.
13 milliárddal kevesebb
Jesús María Sánchez, a spanyol szülők szövetségének (CEAPA) elnöke elfogadhatatlannak tartja az ötletet, amely szerinte a rászoruló diákok közétkeztetési támogatásának felszámolására irányuló szándékot hivatott leplezni. A madridi régió beismerte, hogy a következő tanévben a 2011/12-es tanévi 29 millió euróról 16 millió euróra (8-ról 4,5 milliárd forintra) csökken az iskolai közétkeztetésre fordított összeg.
A házikoszt egészségtelen?
A katalán kormány 2011 végén jelentette be, hogy 3,7 millió euróval (1 milliárd forint) csökkenti az iskolai közétkeztetésre szánt keretet. Ebben a régióban, ahol a legdrágább az ebéd – akár 6,2 euró is lehet –, 3 eurót is el akarnak kérni az étteremhasználat fejében. Az otthonról hozott ebéd Sánchez szerint más gondokat is felvet: az élelmiszerek tárolását és a gyermekkori elhízás problémáját.
A Zaragozai Egyetem felmérése szerint a 10 és 12 év közötti spanyol gyerekek 34 százaléka túlsúlyos és 8 százalékuk kövér.