Nem bíznak a saját élelmiszerekben

Az ellenőrzött és helyi kormányzatnál regisztrált boltokat feltüntető térképpel javítaná az élelmiszer-biztonságot Sanghaj városa.

tt
2012. 08. 29. 16:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A több mint 1800 kiskereskedőt és boltot tartalmazó, interneten elérhető térképet a helyi minőség-ellenőrzési hivatal fejlesztette ki az élelmiszer-hamisítók elleni fokozott kampány legújabb lépéseként. A kormányzat által előírt követelményeknek megfelelő és engedéllyel rendelkező eladókat tüntették fel a térképen. A térkép honlapján ezen túl minden városi cég adatai is lekérhetők, így elérhetőségeik, termékeiket illető információk, tanúsítványaik, engedélyük, illetve azok lejárta. A minőségellenőrök a térkép mellett aktuális információkkal segítik a vásárlókat, listázzák például az élelmiszergyártásban tiltott gyakorlatokat és az ezeket előírások ellenére is alkalmazó cégek nevét. Ezentúl bárki telefonon is bejelentheti a visszaéléseket, ha ilyennel találkozik.

Egy május végén elvégzett felmérés szerint a sanghaji lakosok több mint 70 százaléka aggódik ma a Kínában gyártott élelmiszerek minősége miatt, arányuk az elmúlt évek nagy botrányainak betudhatóan folyamatosan nő. Sokan annyira nem bíznak a kínai élelmiszerekben, hogy inkább a környező országokból hozatnak gyermekeik, csecsemőik s idős hozzátartozóik számára ételt, még akkor is, ha az jóval drágább – derül ki a felmérésből.

A probléma korántsem korlátozódik Sanghajra, az egész országban jellemző, és a társadalmi feszültség egy komoly gyújtópontja lehet. A Kínai Társadalomtudományi Akadémia éves felmérése szerint az élelmiszer-biztonság a kínai lakosok legnagyobb aggodalmainak egyike, azt az ingatlanárak, az infláció és a jövedelmi egyenlőtlenség után a lakosok a negyedik legnagyobb társadalmi gondként említik.

A probléma súlyát mutatják az adatok is: egy élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos tavaszi konferencián az ágazati szakemberek 200 millióra becsülték az évente szennyezett étel fogyasztása miatt megbetegedők számát az országban. A témáról nemrég nyilatkozó Li Ko-csiang (Li Keqiang) kínai miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott: az élelmiszer-biztonság minden egyes embert érintő, alapvető és fontos téma. Az egész iparág becsületességének fokozására van szükség, az előírások ellen vétőket pedig szigorúan meg kell büntetni – vélte Li.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.