25 hónapja ível felfelé a foglalkoztatás

Idén június-augusztusban tovább folytatódott a foglalkoztatottak számának 25 hónapja tartó emelkedése az előző év azonos időszakához viszonyítva.

WA
2012. 09. 28. 8:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az NGM hangsúlyozza, hogy a munkahelyvédelmi akcióterv segít az eddig is jól alakuló foglalkoztatási ráta további emelkedésében, főként azon szegmensekben – fiatalok, 55 év felettiek, nők, kisgyermekes anyák –, ahol arra a legnagyobb szükség van. A magyar gazdaság ezzel képes lehet fenntartani azokat a pozitív munkaerő-piaci tendenciákat, amelyek a kedvezőtlen külpiaci környezet negatív hatásai ellenére a kormányváltás óta folyamatosan érvényesülnek.

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára korábban közölte, az elkövetkező hónapokban kulcsfontosságú az európai gazdaságok számára, hogy egyetértés szülessen abban, hogy a politikusoknak el kell kezdeniük komolyabban venni a munkahelyteremtést.

A parlament számvevőszéki és költségvetési bizottsága – az NGM javaslatára – módosító indítványt nyújt be annak érdekében, hogy a legfeljebb 180 nap munkaviszonnyal rendelkező 25 év alatti pályakezdőknél a munkáltatóknak két évig ne kelljen szociális hozzájárulási adót fizetni legfeljebb százezer forint bruttó bér esetén.

A minisztérium kifejti: a 15-74 év közötti foglalkoztatottak száma az egyik legdinamikusabb bővülést mutatta az egyéves időhorizonton, a foglalkoztatottak létszáma 77 ezer fővel emelkedett az egy évvel ezelőtti 3 millió 836 ezerről 3 millió 914 ezer főre, így a foglalkoztatási ráta 51,1 százalékra nőtt, ami sokéves rekordnak felel meg és felette van a válság előtti szinteknek (2008 azonos időszaka).

Mindkét nem esetében javul a foglalkoztatás

A 15-64 éveseket tekintve a foglalkoztatottak száma az egy évvel ezelőtti 3 millió 804 ezerről 3 millió 878 ezerre, csaknem 74 ezer fővel bővült, 57,8 százalékra emelve a korcsoport foglalkoztatási rátáját.

A foglalkoztatás nemek szerinti alakulását tekintve az tapasztalható, hogy mindkét nem esetében javultak a mutatók. A 15-64 év közötti férfiak foglalkoztatási rátája az előző év azonos időszakához képest 1,58 százalékponttal, 63,2 százalékra nőtt, míg a nők rátája 1,83 százalékpontos növekedést mutat, így 52,6 százalékos. A 15-64 éves férfi népességből 2 millió 82 ezren voltak foglalkoztatottak, csaknem 26 ezerrel többen, mint 2011 azonos időszakában, míg a nők esetében a foglalkoztatottak száma 1 millió 797 ezer főre bővült, 48,4 ezer fővel. További kedvező hír, hogy emelkedett a legjobb munkavállalási korú 25-54, illetve az idősebb 55-64 éves foglalkoztatottak száma és aránya is – olvasható az NGM közleményében.

Folytatódhat a tendencia

A következő hónapokban is folytatódhat a munkanélküliségi arány csökkenése és a foglalkoztatottság növekedése – mondta el az MNO-nak Árokszállási Zoltán még augusztusban annak kapcsán, hogy júliusban az állástalanok aránya 10,5 százalékra csökkent, illetve hogy a foglalkoztatottak száma 76 ezer fővel bővült egy év alatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.