A borvidékeket sem kímélte az aszály

Az elmúlt két aszályos év megviselte a szőlőtőkéket, a gazdák 10-25 százalékos terméskiesést szenvedtek el – mondta Somogyi Lajos, a somlói borvidék hegybírója.

BE
2012. 09. 22. 10:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Somogyi Lajos, a somlói borvidék hegybírója szerint a szüret jóval korábban, már augusztus 20-a után elkezdődött a korai fajtákkal, és a közel 700 hektáros borvidék 70 százalékán már leszüreteltek. Hozzátette: az elmúlt két aszályos év megviselte a szőlőtőkéket, a gazdák 10-25 százalékos terméskiesést szenvedtek el. A szőlőfürtök összetöppedésével a kinyerhető lé mennyisége is csökken. A savak főleg a korai érésű fajtáknál elégtek, de a késői érésűek esetében tűrhetőek – fogalmazott. A felvásárlási árak átlagosan 15-20 százalékkal magasabbak a tavalyinál: a juhfark ára kilónként 160-200 forint között alakult, míg az egyéb fajtákat 110-160 forintért értékesíthették a somlói gazdák.

Gyengék a termésátlagok

A balaton-felvidéki borvidék hegyközségi tanácsának elnöke szerint a súlyos aszály a késői érésű fajtákat károsította, a termésátlagok nagyon gyengék. Németh László elmondta: a túlnyomóan fehér szőlőt adó borvidéken október elejéig hektáronként 50-55 mázsányi szőlőt szüretelnek le, a felvásárlási árak kilónként a legolcsóbb, 90 forintos rizlingtől a drágább, 120 forintos szürkebarátig terjednek. Az illatos fajtáknál, mint a cserszegi fűszeres 150 forint körüli árat lehetett elérni. Kiemelte, hogy a rendkívüli csapadékhiány már a jövő évi termést is visszaveti, a hajtásnövekedés nem alakul megfelelően.

A badacsonyi hegyközségi tanács elnöke szerint a termésátlagok 10 százalékkal maradnak el a tavalyitól, hektáronként átlagosan 70 mázsa szőlőt szüreteltek. Borbély Gyula hozzátette: az idei termés mustfokát sem kell javítani, a szürkebarátnál 19-21 mustfokot mértek, a savtartalommal több gond van. A helyi felvásárlók kilónként 90-100 forintot fizettek a szőlőért, a szüret két hét múlva befejeződik. Veszprém megye négy történelmi borvidéke több mint hatezer hektáron terül el, ebből a badacsonyi 1600, a balatonfüred-csopaki 2300, a  balaton-felvidéki 1500 és az ország legkisebb, nagy-somlói borvidéke 700 hektár.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.