Áfacsökkentésről egyeztettek

Az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adója csökkentésének lehetőségéről tárgyaltak a javaslattevő terméktanácsok képviselői.

KG
2012. 09. 06. 20:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megbeszélésről Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára, valamint Lukács László, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója, a VHT elnökségi tagja tájékoztatta csütörtökön a távirati irodát. A VHT titkára elmondta: a terméktanácsok vezető tisztségviselői Feldman Zsolttal, a VM agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkárával és Balog Ádámmal, az NGM adóügyekért felelős helyettes államtitkárával egyeztettek a szakmai kérdésekről. A helyettes államtitkárok azt kérték a terméktanácsoktól, hogy az áfacsökkentésre vonatkozó javaslataik egyes elemeit részletesen, szakmai érvekkel alátámasztva dolgozzák ki, és ennek alapján folytassák tovább az egyeztetést.

Lukács László mindehhez hozzátette: a terméktanácsok szakértői a kérésnek megfelelően újabb, részletekbe menő szakmai információs anyagokat készítenek. Emellett a terméktanácsok vezető testületei is megvitatják a kérdéskört, mandátumot biztosítva a tárgyalásokra. Az ügyvezető igazgató szerint kulcskérdés, hogy a terméktanácsok megfelelő szakmai érvekkel tudják bemutatni a minisztériumi vezetőknek az áfa mértéke és a versenyképesség összefüggéseit.

A tárgyalásokat két hét múlva folytatják a témáról – közölte Menczel Lászlóné. Augusztus végén az alapvető élelmiszerek differenciált áfacsökkentésének mielőbbi meghirdetését kérte a kormányzattól három – a baromfi, a vágóállat és hús, valamint a tej – terméktanács. A javaslat az előterjesztők szerint társadalmi igényeket szolgál, megfelel a gazdasági szereplők elvárásainak és összeegyeztethető az állami költségvetés szempontjaival.

Az élelmiszer-ágazatért

A javaslat azért született, hogy megelőzhető legyen az élelmiszer-gazdaság szereplőinek tömeges tönkremenetele, illetve termelési színvonaluk csökkenése, és javítsák a piacra jutás feltételeit. Ennek érdekében az előterjesztők javasolják több termékkör – így többek között a 3 százalék zsírtartalom alatti folyadék tej (2 liter alatti mennyiség), a félkemény sajt, a tehéntúró, a sertéscomb, a lapocka, az oldalas és a dagadó, továbbá az étkezési tojás, valamint számos kacsa-, liba-, csirke- és pulykahúsféleség – 5 százalékos kedvezményes áfakörbe sorolását 2013-tól.

A javaslattevők számításai szerint a főbb állati termékpályák differenciált áfacsökkentése összesen 60,5 milliárd forint költségvetési bevételkiesést eredményezne. Ez a GDP 0,2 százaléka körüli érték. A terméktanácsok úgy vélik, a kérdés az, hogy a mostani kilátástalan helyzetben megér-e a magyar agrárium fennmaradása, munkahelyek tízezreinek megtartása, egy legális piaci környezet kialakítása és az ágazat versenyképességének javítása a GDP 0,2 százalékával megegyező, középtávon megtérülő állami beavatkozást, vagy sem.

A kormányszóvivői tájékoztatón ezt követően az hangzott el, hogy a kormány – augusztus végi ülésén – foglalkozott az alapvető élelmiszerek áfacsökkentésének lehetőségével, ám további hatástanulmányok készítését kéri ez ügyben. A szóban forgó kérdést a vidékfejlesztési miniszter szintén fontosnak ítélte és jelezte, hogy ennek megfelelően foglalkozik a témával személy szerint ő és a kormány is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.