A megbeszélésről Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára, valamint Lukács László, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója, a VHT elnökségi tagja tájékoztatta csütörtökön a távirati irodát. A VHT titkára elmondta: a terméktanácsok vezető tisztségviselői Feldman Zsolttal, a VM agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkárával és Balog Ádámmal, az NGM adóügyekért felelős helyettes államtitkárával egyeztettek a szakmai kérdésekről. A helyettes államtitkárok azt kérték a terméktanácsoktól, hogy az áfacsökkentésre vonatkozó javaslataik egyes elemeit részletesen, szakmai érvekkel alátámasztva dolgozzák ki, és ennek alapján folytassák tovább az egyeztetést.
Lukács László mindehhez hozzátette: a terméktanácsok szakértői a kérésnek megfelelően újabb, részletekbe menő szakmai információs anyagokat készítenek. Emellett a terméktanácsok vezető testületei is megvitatják a kérdéskört, mandátumot biztosítva a tárgyalásokra. Az ügyvezető igazgató szerint kulcskérdés, hogy a terméktanácsok megfelelő szakmai érvekkel tudják bemutatni a minisztériumi vezetőknek az áfa mértéke és a versenyképesség összefüggéseit.
A tárgyalásokat két hét múlva folytatják a témáról – közölte Menczel Lászlóné. Augusztus végén az alapvető élelmiszerek differenciált áfacsökkentésének mielőbbi meghirdetését kérte a kormányzattól három – a baromfi, a vágóállat és hús, valamint a tej – terméktanács. A javaslat az előterjesztők szerint társadalmi igényeket szolgál, megfelel a gazdasági szereplők elvárásainak és összeegyeztethető az állami költségvetés szempontjaival.
Az élelmiszer-ágazatért
A javaslat azért született, hogy megelőzhető legyen az élelmiszer-gazdaság szereplőinek tömeges tönkremenetele, illetve termelési színvonaluk csökkenése, és javítsák a piacra jutás feltételeit. Ennek érdekében az előterjesztők javasolják több termékkör – így többek között a 3 százalék zsírtartalom alatti folyadék tej (2 liter alatti mennyiség), a félkemény sajt, a tehéntúró, a sertéscomb, a lapocka, az oldalas és a dagadó, továbbá az étkezési tojás, valamint számos kacsa-, liba-, csirke- és pulykahúsféleség – 5 százalékos kedvezményes áfakörbe sorolását 2013-tól.