Az ellenőrzéseket június 25. és augusztus 31. között végezték az egész országban. Az elsődleges cél az volt, hogy a nyári melegben, a nyaralók és turisták miatt megnövekedett forgalom mellett is fenntartsák az élelmiszer-biztonságot – közölte a hivatal.
A Megyei Kormányhivatalok Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi, valamint Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságainak szakemberei fokozottan vizsgálták a szezonális élelmiszereket, illetve az időszakosan működő élelmiszer-forgalmazó helyeket, amelyek országos és nemzetközi rendezvényeken, valamint strandokon, üdülőhelyeken működnek.
A szezonális termékek, így a nyári idegenforgalmi időszakhoz kapcsolódó élelmiszerek – grillhúsok, üdítők, sörök, csapolt sörök, zöldség-gyümölcs termékek, jégkrémek, fagylaltok – esetében több mint 40 ezer tételt vizsgáltak meg, ezek egy részét laboratóriumban is. Az ellenőrzött tételek 78 százaléka hazai, 22 százaléka külföldi volt. A megállapított hiányosságok miatt az ellenőrzött tételek 2 százalékát vonták ki a forgalomból, ezek összértéke meghaladta a 9 millió forintot.
A hatósági ellenőrzés kiterjedt az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának feltételeire, a forgalomba hozott élelmiszerek minőségének, a termékek nyomon követhetőségének és a szállítás során a hűtési lánc fenntartásának vizsgálatára – közölte a Nébih.
A hivatal közleménye szerint kiemelt figyelmet fordított a hatóság az idegenforgalmi szempontból frekventált vendéglátó helyek és ifjúsági gyermektáborok étkeztetésének ellenőrzésére is. Az ötezer vizsgálat során 212 esetben volt szükség hatósági intézkedésre.