Transzzsírok: életeket menthetne a minisztérium új jogszabálya

Jogszabállyal készül betiltani a túlzottan magas transzzsírtartalmú termékek forgalmazását az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

NT
2012. 09. 29. 6:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap több, egymástól független piaci forrás által megerősített információja szerint a még formálódó rendelettervezet 2014 tavaszától tiltaná meg az olyan termékek forgalomba hozatalát, amelyekben a transzzsírok aránya meghaladja a 2 százalékot.

A növényi alapanyagokból hidrogénezéssel előállított mesterséges zsírokat a kenyéren kívül több pékáru, gyorséttermekben sütött ételek, valamint nagy zsírtartalmú édesipari termékek (kakaós tejmassza, nápolyi, töltött kekszek), továbbá levesporok tartalmazzák. A transzzsírtól a termék krémesebb állagú lesz, a gyorséttermekben pedig azért használják, mert az ezt tartalmazó olajban gyorsabban és ropogósabbra sül az étel.

A transzzsírok az orvosok szerint súlyosan károsítják a szív- és az érrendszert, a Magyar Kardiológusok Társasága által alapított Magyar Nemzeti Szívalapítvány úgy véli, évente ezer életet lehetne megmenteni Magyarországon az adalék betiltásával – írta a lap.

Bélai Krisztina, a Magyar Édességgyártók Szövetségének főtitkára a Népszabadságnak elmondta, hogy a gyártók egyetértenek a transzzsírok csökkentésére irányuló törekvéssel, ám úgy vélik, a korlátozás bevezetéséhez hosszabb időre lenne szükség, hiszen termékek receptúráját, egyes esetekben gyártási technológiáját is meg kell változtatni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.