Egyszerű, de finom szendvicshez kitűnő választás egy jó baromfi-felvágottas, teljes kiőrlésű lisztből készült zsemle néhány salátalevéllel, sárgarépaszelettel, amit zöldséghámozóval gyalulunk vékonyra, joghurttal kiegészítve. Ez az összeállítás nagy mértékben hozzájárul ahhoz, amire egy alsósnak vagy akár egy kiskamasznak a befizetett ebéd és a többi étkezés mellett szüksége van. Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára szerint a baromfi általában is jó választás, hiszen legtöbb formájában könnyen kezelhető, a zsíros rész könnyen leválasztható. A baromfihús sok és teljes értékű fehérjét tartalmaz, a mellrész energiatartalma 100 grammonként 112 kilokalória.
A szárnyasokból kiváló tápértékű, finom és egészséges szendvicsalapanyagot készíthetünk, gyorsan, egyszerűen. Egy csirkemellet bepácolni és a hűtőbe rakni nem sok idő: másnap elég néhány percig kevés olajban sütni vagy párolni, máris kész a jól szeletelhető szendvicsbevaló. Tavasszal kis uborkával, nyáron-ősszel paradicsommal és paprikával, télen pedig savanyúsággal köríthetünk. Antal Emese szerint a saláta vagy savanyúság egyébként is fontos: sokszor megfeledkezünk róla, pedig kiváló és hasznos kiegészítője minden uzsonnának.
Egyben sütni kacsa- és libamellet is lehet. Bár ezek drágábbak, nagy előnyük, hogy saját zsírjukban hónapokig is elállnak.
http://www.facebook.com/pages/Uzsonnasdoboz/358050944271844?ref=hl
A „nyeles hús”, vagyis a comb a gyerekek egyik kedvence, legyen szó csirkéről, kacsáról, libáról vagy pulykáról. Ezek is alkalmasak szendvicskészítésre. A lényeg, ha főétkezésre készítjük, mindig kicsivel többet tegyünk a tepsibe, legyen egy kis maradék. Ezt reggel felaprózni gyerekjáték, már mehet is a szendvicsbe. A gyerekek számától függően a kisütött szárnyasok több napig is kitarthatnak, arról már nem is beszélve, hogy valószínűleg olcsóbban jövünk ki, mint ha készterméket vásárolnánk.
És ha már a baromfinál tartunk, egy utolsó jó tanács. Vásároljunk magyart! A „Magyar baromfi” védjeggyel ellátott termékek magyar takarmányon, itthon nevelt állatok; ez azt jelenti, hogy zömében gabonaalapú tápon nőttek fel, és átestek a legszigorúbb ellenőrzéseken, húsuk kiváló.