Uzsonna, ahogy anya csinálja (x)

Megkezdődött az iskolaév, s vele együtt a korán kelés meg a hajnali tízórai- és uzsonnakészítés. Néhány hasznos tanácsot betartva egészséges és finom szendvicset csomagolhatunk a gyereknek.

2012. 09. 18. 15:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyszerű, de finom szendvicshez kitűnő választás egy jó baromfi-felvágottas, teljes kiőrlésű lisztből készült zsemle néhány salátalevéllel, sárgarépaszelettel, amit zöldséghámozóval gyalulunk vékonyra, joghurttal kiegészítve.  Ez az összeállítás nagy mértékben hozzájárul ahhoz, amire egy alsósnak vagy akár egy kiskamasznak a befizetett ebéd és a többi étkezés mellett szüksége van. Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára szerint a baromfi általában is jó választás, hiszen legtöbb formájában könnyen kezelhető, a zsíros rész könnyen leválasztható. A baromfihús sok és teljes értékű fehérjét tartalmaz, a mellrész energiatartalma 100 grammonként 112 kilokalória.

A szárnyasokból kiváló tápértékű, finom és egészséges szendvicsalapanyagot készíthetünk, gyorsan, egyszerűen. Egy csirkemellet bepácolni és a hűtőbe rakni nem sok idő: másnap elég néhány percig kevés olajban sütni vagy párolni, máris kész a jól szeletelhető szendvicsbevaló. Tavasszal kis uborkával, nyáron-ősszel paradicsommal és paprikával, télen pedig savanyúsággal köríthetünk. Antal Emese szerint a saláta vagy savanyúság egyébként is fontos: sokszor megfeledkezünk róla, pedig kiváló és hasznos kiegészítője minden uzsonnának.
Egyben sütni kacsa- és libamellet is lehet. Bár ezek drágábbak, nagy előnyük, hogy saját zsírjukban hónapokig is elállnak.

 

http://www.facebook.com/pages/Uzsonnasdoboz/358050944271844?ref=hl

A „nyeles hús”, vagyis a comb a gyerekek egyik kedvence, legyen szó csirkéről, kacsáról, libáról vagy pulykáról. Ezek is alkalmasak szendvicskészítésre. A lényeg, ha főétkezésre készítjük, mindig kicsivel többet tegyünk a tepsibe, legyen egy kis maradék. Ezt reggel felaprózni gyerekjáték, már mehet is a szendvicsbe. A gyerekek számától függően a kisütött szárnyasok több napig is kitarthatnak, arról már nem is beszélve, hogy valószínűleg olcsóbban jövünk ki, mint ha készterméket vásárolnánk.

 

És ha már a baromfinál tartunk, egy utolsó jó tanács. Vásároljunk magyart! A „Magyar baromfi” védjeggyel ellátott termékek magyar takarmányon, itthon nevelt állatok; ez azt jelenti, hogy zömében gabonaalapú tápon nőttek fel, és átestek a legszigorúbb ellenőrzéseken, húsuk kiváló.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.