Ösztönöznék a magyarországi halfogyasztást

A magyarországi halfogyasztás népszerűsítésére, a termelékenység és a feldolgozás minőségének növelésére indulhat mintaprojekt.

KG
2012. 12. 06. 22:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egészséges halat a gyerekeknek! – A halfeldolgozás alapjainak megteremtése Biharugrán című mintaprojekt célja, hogy a termelékenységet fokozzák, feldolgozóipart telepítsenek Magyarország egyik legnagyobb kiterjedésű tórendszeréhez – mondta el a programról Farkas Zoltán a távirati irodának. Hozzátette: céljuk az is, hogy a foglalkoztatást növeljék a térségben.

A célpiac – kiemelten a gyermek-, és közétkeztetés – kiszolgálásához egy formázott, szálkátlanított, panírozott és elősütött termékcsalád kifejlesztése szükséges, az itteni termelésből származó halak közül a ponty, a busa és az amur kiválóan alkalmasak arra, hogy alapanyagként szolgáljanak – mondta. A projekt megvalósítása növelné a foglalkoztatottságot, magyar halat juttatna a gyermekétkeztetésbe, szervesen illeszkedne az ország stratégiai terveibe és a megye azon célkitűzésébe, hogy Magyarország élelmiszer-gazdaságának egyik motorja legyen – tette hozzá a térség országgyűlési képviselője. A projektnek köszönhetően a halgazdaságban jelenlegi 15 helyett 100-150 munkavállaló dolgozhatna, és a fejlesztéssel megvalósulna a biharugrai tórendszer komplex fejlesztése is.

A Biharugrai Halgazdaság Békés megyében a román határ közvetlen közelében van, a terület az ország egyik legnagyobb kiterjedésű, mintegy 2000 hektár területű körtöltéses halastórendszere. Az itteni hal kiváló minőségű, mert a tavak ásványi anyagokban gazdag medre ízletes halhúst eredményez, magas fehérje-, és alacsony, de kedvező összetételű, esszenciális zsírsavakban gazdag zsírtartalmat biztosít. Feldolgozóüzem hiányában azonban a megtermelt halakat jelenleg élve értékesítik hazai és külföldi piacokon. A kiváló minőség miatt külföldön rendívül keresett a termék, így a készlet nagyobb részét exportálják.

Magyarországon egyébként az egy főre eső halfogyasztás 4,5 kilogramm évente, mely az uniós 24 kilogrammhoz viszonyítva rendkívül kevés. A hazai halfogyasztás ugyan a statisztikai adatok szerint évről évre kismértékben nő, de ezt teljes egészében az importból származó árukészlet eredményezi. Ennek alapvető oka az, hogy a Magyarországon megtermelt halak feldolgozottsági szintje rendkívül alacsony. A tanulmány kidolgozására 5 millió forintos megállapodást írtak alá a Vidékfejlesztési Minisztériummal. A tanulmánnyal 2013 tavaszára várhatóan elkészülnek, és a következő tanév második felében már a termékek közétkeztetésbe való bevezetése is megvalósulhat – mondta el Farkas Zoltán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.