A botránnyal fenyegető esetre rutinellenőrzések során derült fény. Az élelmiszer-biztonsági hatóság (FSAI) bejelentése szerint a lóhússal és sertéshússal kevert marhahúshamburgereket a Tesco, a Lidl, az Aldi és a fagyasztott élelmiszerek forgalmazására szakosodott Iceland hálózatok nagy-britanniai és írországi üzleteiben találták.
A vizsgálatba bevont egyik Tesco áruházban találtak olyan marhahamburgerként árult terméket, amely 29,1 százalékban lóhúst tartalmazott, de a teljes vizsgálati mintán belül a tipikus szennyezettségarány általában nem haladta meg a 0,1–0,3 százalékot.
„Írország kultúrájától ugyanis idegen a lóhús fogyasztása”
Az FSAI vezérigazgatója, Alan Reilly kedd esti nyilatkozatában kijelentette: a sertéshús-szennyezettséget mutató dns-minták adódhatnak abból, hogy a beszállító húsüzemekben sertésfeldolgozással is foglalkoznak, a lóhús jelenlétére azonban nehéz egyértelmű magyarázatot lelni, „Írország kultúrájától ugyanis idegen a lóhús fogyasztása”. Reilly hangsúlyozta, hogy egyes vallási csoportok számára a sertéshús jelenléte is elfogadhatatlan marhahúsként vásárolt termékekben.
A Tesco – a legnagyobb brit szupermarketlánc – műszaki igazgatója, Tim Smith kedd este közölte, hogy a hálózat összes üzletéből azonnal bevontak minden olyan hústerméket, amely az érintett beszállítóktól származik. Az FSAI 27 hamburgerféleséget vizsgált, és 37 százalékukban mutatott ki lóhúst, 85 százalékukban pedig sertéshúst. A hatóság által tesztelt 31 más marhahústermék közül 21 ugyancsak tartalmazott sertéshúst, jóllehet ezekben lóhúst nem találtak.
A vizsgálat egyelőre két ír és egy brit húsfeldolgozó üzemre összpontosul. Az FSAI hangsúlyozta, hogy a ló- és sertéshússal kevert marhahúsféleségek nem jelentenek egészségügyi veszélyt, így nem elsősorban élelmiszer-biztonsági kérdésről van szó.