időjárás 1°C Taksony 2022. november 29.
logo

Ebben hozott áttörést az új közbeszerzési szabályozás

KA
2013.02.27. 16:39

Az új hazai közbeszerzési törvény hatékonyabban segíti a hazai kis- és középvállalkozások sikeres szereplését a közbeszerzéseken – mondta el Gajdos Róbert.

Tavaly 8451 eredményes közbeszerzés zajlott Magyarországon, ez 22,6 százalékkal kevesebb a 2011. évinél, az 1333,5 milliárd forint közbeszerzési érték viszont csak 8,5 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól – mondta Gajdos. Az eljárások értéke mintegy 1800 milliárd forinttal tetőzött 2009-ben. A közbeszerzések száma viszont 2011-ben volt a legtöbb, közel 11 ezer. A múlt évi adatokból az egy közbeszerzésre jutó átlagos érték 157,8 millió forint volt. Ez 18,2 százalékkal több a 2011-es adatnál.

Az eljárások számának 42 százalékához kötődött uniós forrás, amely 721 milliárd forintot tett ki tavaly. Egy évvel korábban az uniós támogatás csak 645 milliárd forint volt. Az eljárások értékének kétharmada nyílt közbeszerzés volt, a második helyen álló tárgyalásos eljárások aránya 28 százalékot tett ki. A beszerzések értékének 55 százaléka építési beruházás volt tavaly, egy évvel korábban 47 százalék. Második helyen a szolgáltatásmegrendelések álltak.

Az ajánlatkérők közül az önkormányzatok – és azok intézményei – álltak az első helyen, a teljes érték 30 százaléka jutott rájuk. Az ajánlattevői oldalon a kis- és közepes méretű vállalkozások részesedése az éves közbeszerzési értékből 34,5 százalék. A szolgáltatásokból viszont 47 százalékkal részesedtek.

Pozitív tendencia, hogy 2012-ben az új törvény alapján indított tíz közbeszerzési eljárásból nyolcban (84,16 százalék) hazai kis- és középvállalkozás nyert. A nemzeti eljárásrendben lebonyolított tendereken ez az arány meghaladta a 90 százalékot is. A korábbi évek mutatóival való összevetés azt mutatja, hogy a szabályozási környezet hatékonyabban segíti a hazai kkv-k sikeres szereplését a közbeszerzéseken.  

A Közbeszerzési Döntőbizottság előtt indult jogorvoslati eljárások száma drasztikusan, 695-re csökkent tavaly, egy évvel korábban még 1011 volt a számuk. Bírósághoz ment tovább tavaly 128 döntőbizottsági határozat, amelyből nyolcat változtatott meg a bíróság.

Az elnök röviden szólt a Közbeszerzési Hatóság Tanácsa által decemberben elfogadott Közbeszerzési etikai kódexről. Ennek célja, az eljárások tisztaságának előmozdítása. Az önként csatlakozó cégek minden év augusztus végéig javaslatot tehetnek a kódex módosítására. A Közbeszerzési Hatóság Tanácsa által elfogadott módosítások a következő év első napján lépnek hatályba.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.