Példaértékű összefogás eredményeként ismét kaphatók az élelmiszerboltokban a gyulai hústermékek – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára kedden Budapesten újságírókkal. Budai Gyula emlékeztetett: a gyulai húsüzemben a hónap elején indult újra a termelés, a 100 százalékban önkormányzati tulajdonú Gyulahús Kft. nemcsak a tradicionális hústermékeket készíti újra, hanem sikerült csaknem 300 ember munkahelyét is megmenteni a termelés újraindításával.
A politikus jelezte: több élelmiszerlánccal tárgyalt, s a legnagyobb fogadókészség a CBA-nál volt az ügyben, elsősorban ők álltak a Gyulahús Kft. termékeinek értékesítése mellé.
Gyula polgármestere, Görgényi Ernő (Fidesz) elmondta, nemcsak a magyar piacot kívánják a gyulai hústermékekkel ellátni, hanem a külföldi megrendelőket is. Jelezte: a kft. várhatóan szállít majd az angol, az orosz és a cseh piacra is, amit már szerződések is alátámasztanak.
A Magyar Nemzet korábban beszámolt róla, hogy ismét kapható lesz a neves hungarikum, újraindul február 4-én a gyulai kolbász gyártása. Fazekas Sándor a húsüzem újraindítása alkalmából Budai Gyula államtitkárral Gyulára látogatott, és azt mondta: a minőségi élelmiszer-termelés pozícióinak erősítése a kormány kiemelt célja, igyekeznek kedvezőbb jogi és piaci környezetet teremteni a gyulaihoz hasonló termékeket gyártó hazai vállalkozások számára.
A Magyar Nemzet elsőként számolt be arról, hogy körülbelül 5,5 milliárd forintot fordíthatnak majd az érintett önkormányzatok a kaposvári, a pápai és a gyulai húsüzemek feltőkésítésére, elősegítve ezzel a társaságok több ezer dolgozója munkahelyének megtartását.
A gyulai önkormányzat január elején jelentette be, hogy önálló társaságot alapít a gyulai húsipar újjászervezésére.