A hivatal fel akarja hívni a lakosság figyelmét arra, hogy az élelmiszer-eredetű megbetegedések 70 százaléka megelőzhető, valamint azokra a módszerekre, amelyekkel ez biztosítható. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) számos intézkedéssel segíti és biztosítja, hogy a családok asztalára biztonságos és kiváló minőségű ételek kerüljenek – idézi a közlemény Kardeván Endrét, az élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkárt.
A piacokon megvásárolható, jó minőségű élelmiszereket a háztartásokban is megfelelő konyhatechnikai módszerrel kell elkészíteni, így elkerülhetők az élelmiszer-eredetű megbetegedések. Ezért a Nébih széles körű tájékoztatást nyújt a tudatos vásárlástól a megfelelő konyhatechnológiai módszereken át a biztonságos ételkészítés elsajátításáig. Ezt segíti egyebek mellett a kampány weboldala és a nagyobb élelmiszerláncoknál hozzáférhető Konyhasziget című kiadvány is. A kampány háziasszonya Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó.
Az Országgyűlés a múlt év elején törvényben döntött arról, hogy el kell készíteni az élelmiszerlánc-biztonsági stratégiát. A stratégia elkészítése során egyértelművé vált, hogy nem elég csupán az élelmiszerláncban ügyelni az egyes láncszemek biztonságára, hanem fokozottan kell figyelni a háztartásokban is. Ezért indította útjára a hatóság az Ételt csak okosan! kampányt – tartalmazza a közlemény.