időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Magyarország vezet a kárbejelentések számában

NT
2013.02.27. 08:27

Közép- és Kelet-Európa országaiban évek óta a viharok és a jégverések okozzák a legnagyobb károkat.

A legutóbbi esős évben, 2011-ben a GPH hazai leányvállalatához, a Generali Providenciához több mint 2200 kárbejelentés érkezett felhőszakadással kapcsolatban, a kárkifizetés összege elérte a 112 millió forintot. Árvízkárral kapcsolatban 46 bejelentés érkezett, a kifizetés pedig majdnem 2 millió forint volt. Tavaly mindkét kártípus esetén sokkal alacsonyabbak voltak a számok, felhőszakadással kapcsolatban mintegy 950 kárbejelentés volt, 69 millió forintos kifizetéssel, míg árvízkárból csak tízet jelentettek be, amelyeknek a kárösszege nem egész félmillió forint volt.

Jóval nagyobb károkkal járt a 2010-es esztendő, amikor árvízkárokra a GPH leányvállalatai több mint 16 milliárd forintnak megfelelő összeget fizettek ki a régióban – ez a legmagasabb összeg a 2002 augusztusi árvizek óta, amelyek leginkább Csehországban okoztak komoly károkat.

A viharral és jégveréssel kapcsolatos kárbejelentések számát Magyarország vezeti, az elmúlt három évben több mint 134 ezer káresetet regisztrált a Generali Providencia. Szintén magyar adat, hogy 2010-ben a medrükből kilépő folyók – összesen 2130 esetben – több mint 1,5 milliárd forintnyi kárt okoztak. Ugyanebben az évben felhőszakadásra több mint 2 milliárd forintot fizetett ki a biztosító, a bejelentések száma meghaladta a 16 ezret.

A Generali PPF Holding 14 közép- és kelet-európai országban van jelen. Leányvállalatai révén összesen évi több mint 15 milliárd euró vagyont kezel, és több mint 13 millió ügyféllel rendelkezik. A holding 51 százalékban a Generali-csoport, 49 százalékban pedig a PPF-csoport tulajdonában van.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.