A hatóság pénteki közlése szerint a farmot csak akkor nyitják meg újból, amikor már nem áll fenn a fertőzés veszélye. A szalmonellavírus az egyik legelterjedtebb, amely ha élelmiszerbe, majd onnan az emberi szervezetbe kerül, hányingert, gyomorfájást, hasmenést okoz.
A román hatóságok az utóbbi időben szigorították az élelmiszer-biztonsági ellenőrzéseket azt követően, hogy Nagy-Britanniában februárban kitört a lóhúsbotrány, majd Szerbiában az aflatoxinos tejbotrány.
Mihai Turcanu, a román állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóság elnöke pénteken újságíróknak elmondta: az üzletek polcain található áruk biztonságosak, azokat nyugodtan fogyaszthatja a lakosság. Rámutatott: nem kívánják nyilvánosságra hozni a különböző fertőzött állatokat vagy élelmiszereket befogadó feldolgozó, illetve forgalmazó egységek nevét, mert el akarják kerülni, hogy indokolatlan pánikot keltsenek a lakosság körében és egyedi esetek miatt jelentős kárt szenvedjen el az élelmiszeripar.