Fűszerpaprikából is behozatalra szorulunk

A magyar gazdálkodók csak az itthoni fogyasztás harminc-negyven százalékát képesek kielégíteni.

Dénes Zoltán
2013. 11. 05. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közvélekedéssel ellentétben nem csupán az idei fagy idézte elő azt a helyzetet, amelynek nyomán a termelők a hazai fogyasztást messze nem fedező fűszerpaprikát takarítanak be – közölte a lap megkeresésére Somogyi György paprikanemesítő, a Szegedi Paprika Kutatóintézet volt igazgatója. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökségi tagja azokra a sajtóhírekre reagált, melyek szerint a rossz időjárási körülmények miatt jelentősen nőhet a külföldi fűszerpaprika aránya a hazai boltokban.

Mint mondta, az import aránya már évek óta 60-70 százalékos, ezért szerinte a mostani hírekkel valakik lényegében csak „legalizálni” szeretnék a behozatalt. Közölte: a magyar gazdálkodók 2002-ben még 6000-7000 hektáron termeltek fűszerpaprikát, exportunk hatezer tonna, importunk pedig 223 tonna volt. Ma már csak 1500, legjobb esetben is mindössze 1800 hektáron termelnek.

A termőterület csökkenése miatt az export ma jó, ha eléri a kétezer tonnát, az import pedig egyes években a négyezer tonnát is meghaladja. Ott tartunk, hogy külföldi termelőknek és kereskedőknek fizetünk a paprikáért, az összes termésünk pedig csak a hazai igény 30 százalékát elégítheti ki. Somogyi György sajnálatosnak nevezte, hogy mindez egy hungarikumként emlegetett termékkel történik úgy, hogy közben ezzel összefüggésben 30 ezren vesztették el a munkájukat, és felbecsülhetetlen bevételektől esett el a nemzetgazdaság.

A tavaszi fagyokra való hivatkozás azért túlzó, mert még ha rekordtermést is takarítottak volna be idén a gazdálkodók, akkor is csak a hazai kereslet negyven-ötven százalékát tudnánk kielégíteni. Az aszály következtében egyébként a tavalyi év is nagyon gyengén sikerült, a termelők hektáronként a sokévi átlag alatti, hektáronkénti öttonnás termésmennyiséget takaríthattak be.

Átlagos években egyébként hektáronként hat-nyolcezer tonnás átlagterméssel számolhatnak a fűszerpaprika-termesztők, s ebből 1500-2000 tonna őrleményt állíthatnak elő. Szakértők korábban arra hívták fel a figyelmünket, hogy Szerbia magyarlakta területén, vagyis a pannon ökoszisztémán belül, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. megrendelésére további két-háromezer hektáron termesztenek fűszerpaprikát, amit ugyancsak magyarnak tekinthetünk. Ám sokan ezt az állítást kétkedve fogadják, meglátásuk szerint ugyanis gyakori, hogy a délvidéki régióban inkább csak átcsomagolják a dél-amerikai őrleményt, s így juttatják el hazánkba.

További részletek a Magyar Nemzet keddi számában.

(Dénes Zoltán)

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.