Fűszerpaprikából is behozatalra szorulunk

A magyar gazdálkodók csak az itthoni fogyasztás harminc-negyven százalékát képesek kielégíteni.

Dénes Zoltán
2013. 11. 05. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közvélekedéssel ellentétben nem csupán az idei fagy idézte elő azt a helyzetet, amelynek nyomán a termelők a hazai fogyasztást messze nem fedező fűszerpaprikát takarítanak be – közölte a lap megkeresésére Somogyi György paprikanemesítő, a Szegedi Paprika Kutatóintézet volt igazgatója. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökségi tagja azokra a sajtóhírekre reagált, melyek szerint a rossz időjárási körülmények miatt jelentősen nőhet a külföldi fűszerpaprika aránya a hazai boltokban.

Mint mondta, az import aránya már évek óta 60-70 százalékos, ezért szerinte a mostani hírekkel valakik lényegében csak „legalizálni” szeretnék a behozatalt. Közölte: a magyar gazdálkodók 2002-ben még 6000-7000 hektáron termeltek fűszerpaprikát, exportunk hatezer tonna, importunk pedig 223 tonna volt. Ma már csak 1500, legjobb esetben is mindössze 1800 hektáron termelnek.

A termőterület csökkenése miatt az export ma jó, ha eléri a kétezer tonnát, az import pedig egyes években a négyezer tonnát is meghaladja. Ott tartunk, hogy külföldi termelőknek és kereskedőknek fizetünk a paprikáért, az összes termésünk pedig csak a hazai igény 30 százalékát elégítheti ki. Somogyi György sajnálatosnak nevezte, hogy mindez egy hungarikumként emlegetett termékkel történik úgy, hogy közben ezzel összefüggésben 30 ezren vesztették el a munkájukat, és felbecsülhetetlen bevételektől esett el a nemzetgazdaság.

A tavaszi fagyokra való hivatkozás azért túlzó, mert még ha rekordtermést is takarítottak volna be idén a gazdálkodók, akkor is csak a hazai kereslet negyven-ötven százalékát tudnánk kielégíteni. Az aszály következtében egyébként a tavalyi év is nagyon gyengén sikerült, a termelők hektáronként a sokévi átlag alatti, hektáronkénti öttonnás termésmennyiséget takaríthattak be.

Átlagos években egyébként hektáronként hat-nyolcezer tonnás átlagterméssel számolhatnak a fűszerpaprika-termesztők, s ebből 1500-2000 tonna őrleményt állíthatnak elő. Szakértők korábban arra hívták fel a figyelmünket, hogy Szerbia magyarlakta területén, vagyis a pannon ökoszisztémán belül, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. megrendelésére további két-háromezer hektáron termesztenek fűszerpaprikát, amit ugyancsak magyarnak tekinthetünk. Ám sokan ezt az állítást kétkedve fogadják, meglátásuk szerint ugyanis gyakori, hogy a délvidéki régióban inkább csak átcsomagolják a dél-amerikai őrleményt, s így juttatják el hazánkba.

További részletek a Magyar Nemzet keddi számában.

(Dénes Zoltán)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.