A kormány célja az európai élmezőny

Kiugróan jó adatok jöttek az Eurostattól és a KSH-tól is, a kabinet azonban nem akar hátradőlni.

MD
2014. 02. 01. 13:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz kommunikációs igazgatója szombati, budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: 2001 óta egyik negyedévben sem volt arra példa, hogy négymillió fölött legyen a foglalkoztatottak száma, most viszont átléptük ezt a határt. Hozzátette: 2014-ben azon kell dolgozni, hogy tovább javítsák ezt az adatot.

A rendszerváltás óta nem fordult elő, hogy egy év alatt 107 ezerrel nőjön a foglalkoztatottak száma, emellett 22 éves csúcsot ért el a nők foglalkoztatásának aránya – mondta. Ez utóbbi azért fontos adat, mert a nők korábban hátrányosabb helyzetben voltak, a kormányváltás óta viszont 100 ezerrel több nő dolgozik, és kétharmaduk a versenyszférában. Ez a szám is bizonyítja, hogy az ellenzék által korábban sokat bírált erőfeszítések meghozták az eredményeket – jelentette ki.

 

Kocsis Máté felidézte, hogy az uniós munkanélküliségi ráta 12 százalékon stagnál, ezzel szemben Magyarországon a múlt nyáron 10 százalék alá, az év végére pedig 9,1 százalékra csökkent. A 25–54 éves korosztály rátája 8,2 százalékos, ami a válság óta a legjobb adat – tette hozzá a kommunikációs igazgató.

Ugyanakkor a kormánynak nincs szándékában hátradőlni, mert bár a folyamatok jók, Európa élmezőnyéhez kell tartoznunk – fogalmazott. Az a feladat 2014-re, hogy 10 százalék alatt stabilizálják, majd javítsák ezeket az adatokat, ebben segíthet a gazdaság növekedése, az uniós források és a foglalkoztatást ösztönző programok is – mondta Kocsis Máté.

A paksi erőmű bővítésére vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva a kommunikációs igazgatója úgy fogalmazott: ezt az ellenzék „borzasztó ügyként” állítja be, holott korábban ők is támogatták, tervezték az oroszok általi bővítést 2008-ban, sőt, elő is készítették. Kocsis Máté bemutatott három fényképet. Az egyiken Gyurcsány Ferenc akkori kormányfő volt Vlagyimir Putyin orosz elnök társaságában, egy kutyával, a kommunikációs igazgató szerint a paksi bővítés miatt találkoztak. Egy másik képen Bajnai Gordon, az Együtt–PM Szövetség vezetője és Mesterházy Attila MSZP-elnök volt látható Pakson, Kocsis Máté azt mondta, a villamosenergia-fogyasztásról, Paks bővítéséről értekeztek. A harmadik képen Bajnai Gordon volt egy molinó előtt, amelyen az állt, „A paksi atomerőmű bővítése közös ügyünk”. A Fidesz szóvivője megjegyezte: biztos abban, hogy az ellenzék a kampány lezárultával újra támogatni fogja az ügyet.

Az adatok titkosítását Kocsis Máté azzal magyarázta, hogy ezek „fajsúlyos” információk az ország energiaellátásával és nemzetbiztonságával kapcsolatban. Leszögezte: a magyar kormány előnyös üzletet kötött, és a bővítés további 10-20 százalékos energiaár-csökkenést jelenthet, nem csak a lakossági fogyasztóknak.

A bővítéssel kapcsolatos népszavazási kezdeményezést Kocsis Máté úgy kommentálta: nem tartják szükségesnek, hogy ügydöntő népszavazást írjanak ki. Akik ezt kezdeményezték, azokról is tudják, hogy egyetértenek a döntéssel, és értik is a lényegét, de „kampány van” - tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.