Egy számjegyű szja: októberben minden kiderülhet

Ősszel lehet a legkorábban arról beszélni, hogy mikor csökkenhet két számjegy alá az adónem.

NT
2014. 02. 25. 21:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Mihály szólt arról is, hogy ha a jelenlegi kormány áprilisban ismét felhatalmazást kap a választóktól, akkor a 2014–2018-as, új ciklusban a gazdaság- és iparfejlesztés, valamint az energiastratégia kérdései állhatnak a gazdaságpolitika középpontjában. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az április 6-ai választásokig a kormány meghozza a szükséges döntéseket a hatáskörébe tartozó ügyekben, „ennél messzebbre csak nagyon óvatosan lehet nézni”.

A nemzetgazdasági miniszter szerint az új ciklusban érdemes lenne felülvizsgálni az Új Széchenyi Terv célkitűzéseit, mivel az utóbbi négy évben változott a gazdaság szerkezete, vannak olyan területek, amelyek lemaradtak, és olyanok is, amelyek a vártnál jobban haladtak előre. Úgy vélte, a paksi megállapodás miatt „át kell hangolni” a zöld gazdasággal kapcsolatos korábbi célkitűzéseket is.

A miniszter szerint az iparfejlesztésben vannak még tartalékok, és érdemes azt is átgondolni, hogy a paksi bővítésnek köszönhető villamosenergia-többletet hogyan hasznosítsa az ország. Az egyik lehetséges irány a tömegközlekedés elmozdítása a villamosenergia hasznosításának irányába, de a fűtési felhasználás is átgondolandó. A 21. században a szolgáltató szektor bővítése nélkül nehéz tartós gazdasági növekedést elérni, ezért e szektor igényeit, kapacitásfejlesztési lehetőségeit is fel kell mérni – vélekedett Varga Mihály.

Megerősítette, hogy szerepel a tervek között az egykulcsos, egy számjegyű személyi jövedelemadó bevezetése, de erről legkorábban ősszel lehet beszélni.

Az áfacsökkentésről szóló sajtóhírekre Varga Mihály elmondta: lehetnek olyan termékcsoportok, ahol „reális felvetés” az áfacsökkentés, ugyanakkor a következő bő egy hónapban már nem lesznek ilyen döntések. Az ágazati különadóknál nem lát lehetőséget, forrást a kivezetésre. A 3 százalék alatti hiánycél tartásából a kormány nem akar engedni – szögezte le Varga Mihály.

Jelezte: a kormánynak foglalkoznia kell a házi pálinkafőzés kérdésével is, mivel úgy tűnik, egyre nagyobb mértékben kerül kereskedelmi forgalomba a magáncélú főzésből származó pálinka. A következő hetekben dől el, hogy Brüsszelben indítanak-e kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben a pálinka adóztatása és a pálinkát érintő szabályok miatt. Ha ez a döntés megszületik, akkor át lehet tekinteni az összes olyan kérdést, amely a pálinka előállításával és forgalmazásával kapcsolatos, ugyanakkor a kormány meg kívánja hagyni azt a lehetőséget, hogy az emberek a saját maguk által termesztett gyümölcsből bizonyos mennyiségben adómentesen tudjanak saját használatra pálinkát főzni – mondta. Varga Mihály szerint elegendő lenne a NAV ellenőrzési tevékenységének megerősítése is, nem feltétlenül kell jogszabályt módosítani.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta: a forint árfolyamának változása „nemcsak visz, hanem hoz is a költségvetésnek”. A magasabb euró-forintárfolyam inflációemelő hatása többletbevételt hoz a költségvetésnek, és a büdzsé az uniós támogatásokkal is jól jár, mivel az euróban megkapott támogatások forintban többet jelentenek, emellett az exportszektornak is jót tesz a magasabb árfolyam, amely ugyanakkor emeli a devizához kötött kiadásokat. A költségvetésen túli szempontok közül ugyanakkor Varga Mihály kiemelte, hogy a devizahitelesek törlesztőrészletét is növeli a gyenge forint.

Arra a kérdésre, segít-e a kormány a gépjárművekre felvett devizahiteleknél is, a miniszter elmondta: jelenleg nincs ilyen előterjesztés, a kormány külön és kiemelten kezeli a lakáscélú devizahiteleket. Hozzáfűzte: most, hogy magasabb az árfolyam, azoknak is célszerű elgondolkozni az árfolyamgátba való belépésen, akik ezt eddig nem tették meg

Az uniós támogatásokra térve Varga Mihály kiemelte: cél, hogy a tavalyi 1700 milliárd forint után az idén 2000 milliárd forint forrást használjon fel az ország a gazdasági növekedés stabilizálása érdekében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.