Újabb uniós forrásokra pályázhatunk

Egymilliárd eurónyi keretet nyitott meg az Európai Unió Magyarország számára.

Szabó Anna
2014. 02. 24. 4:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a hozzávetőleg 8000 milliárd forint nagyságrendű, a 2007–2013-as időszakra vonatkozó uniós keretünk felhasználása viszonylag jól áll, ahhoz, hogy ne maradjon pénz Brüsszelben, több program esetében is gyorsításra van szükség. A Miniszterelnöki Hivatal legfrissebb adatai szerint 5200 milliárd forintot már kifizettek a pályázóknak, ami közel 65 százalékos arányt jelent, ám az egyes operatív programok között jelentős eltérés mutatkozik. Jól áll a legtöbb regionális operatív program, de viszonylag lemaradásban vannak a Környezet és Energia programok (Keop), ahol a hatályos szerződések összege és a kifizetett pénzek aránya mindössze 47 százalék, és a közlekedési beruházásokat tartalmazó Közopnál is csak 51 százalékon állnak a kifizetett számlák. Utóbbi ráadásul a legnagyobb értékű operatív programnak számít, a friss adatok szerint 2457 milliárd forint értékben írtak alá támogatási szerződést a nyertes pályázókkal, míg a Keop esetében ez az összeg 1446 milliárd forint.

Még ha a normálisnak számító lemorzsolódást figyelembe is vesszük, a szűk két év alatt kifizetendő pénzek így is nagyon gyors tempót feltételeznek. Az uniós támogatás-felhasználás egyik vezető hazai szakértője, a MultiContact szerint ha komolyan vesszük az előttünk álló, sok eseménnyel (parlamenti, európai parlamenti, önkormányzati választások) terhelt időszakot, akkor okos programszervezéssel el lehet érni a 95 százalékos lehívási szintet vagy akár a száz százalékot is. Pető Gábor ügyvezető szerint a programokat kisebb, de egy cél irányába mutató projektekre kell bontani, ami könnyebben menedzselhetővé tesz egy-egy beruházást. A magyar találmánynak számító úgynevezett szakaszolás lényege, hogy a 2007–2013-as keretidőszakban, vagyis 2015 végéig már nem megvalósítható közlekedési programokat úgy kell szétdarabolni, hogy egy-egy fejlesztést a következő, 2014–2020-as periódusban tovább lehessen építeni, és végül be lehessen fejezni. Mint elmondta, a szakaszolás lényege, hogy az egyes fejlesztési részek pénzügyileg kristálytisztán szétválaszthatók legyenek, vagyis az előző operatív program pénzét teljes egészében el lehessen költeni, de nem szabad a keretnél többet, mert akkor azt az állam már a saját zsebéből kényszerül finanszírozni. Arra kell törekedni, hogy a következő szakasz már a 2014–2020-as operatív program része legyen, és már az új keretből lehessen folytatni az építkezést – tette hozzá.

A teljes cikket a Magyar Nemzet hétfői számában olvashatja.

Munkahelyteremtésre fordítják a 2014–20-as európai költségvetési ciklusban Magyarországra érkező támogatások 60 százalékát – jelentette be korábban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.


Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.