Még hozhat meglepetést a devizaügy

Jövő szerdán hozzák nyilvánosságra az Európai Bíróságon a főtanácsnok véleményét a Kásler-ügyben.

Jakubász Tamás–Kulcsár Anna
2014. 02. 08. 6:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kásler kontra OTP perben a múlt év elején a Kúria lényegében azt kérdezte a luxembourgi székhelyű Európai Bíróságtól: vizsgálhatja-e a magyar igazságszolgáltatás, hogy a devizahiteles fogyasztói szerződések tisztességes feltételeket tartalmaznak-e, vagy sem. Érdeklődött a legfőbb hazai fórum arról is, az ítélkezés módosíthatja-e a tisztességtelen kikötést. A vita az ügyben egyebek közt az árfolyamrés jogi természete körül forgott.

A per az összes hasonló devizaügyben segítheti annak megítélését, hogy az árfolyamrésről szóló kikötés és az egyoldalú szerződésmódosítás elfogadható-e. A Kúria a Kásler-ügyre hivatkozva nem foglalkozott ezekkel a kérdésekkel abban a jogegységi határozatában, amelyben a devizaalapú hitelszerződések érvényességéről és teljesítésének feltételeiről döntött. A december 16-i határozat elvi megállapításai között szerepelt, hogy a devizaalapú kölcsönszerződés révén az ügyfél a forintkölcsönnél kedvezőbb kamat mellett devizában adósodott el. S az árfolyamváltozás hatásait a hitelfelvevőnek kell viselnie. Az ilyen szerződés – önmagában az adóst terhelő árfolyamkockázat miatt – nem ütközik jogszabályba, nem sérti a jó erkölcsöt, nem uzsorás jellegű, és színlelt kontraktusnak sem tekinthető – rögzítette a Kúria. A jogegységi határozat az összes érvénytelenségi okot nem sorolta fel, a tisztességtelenség esetleges kimondása ezért – idehaza és Luxembourgban is – elvezethet a semmisség megállapításához.

Egy tegnapi szakmai beszélgetésen a Kúrián Osztovits András bíró a Magyar Nemzetnek elmondta: a gyakorlat ismeretében feltételezni lehet, hogy a luxembourgi főtanácsnok nyilatkozatának jövő szerdai közzététele után az Európai Bíróság akár egy hónapon belül döntést hoz a Kásler-perben. A Kúria a konkrét ügyben és a jogegységi eljárásban is ezt követően alakíthatja ki álláspontját. Az időpontot természetesen befolyásolhatja, hogy az Európai Bíróság egyértelmű, határozott választ ad-e.

Részletek a Magyar Nemzet szombati számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.