A krími történések megcibálták régiónk gazdaságait

Warren Buffett az ukrán válságból is pénzt csinálna. Vlagyimir Putyin megállította a tőzsde zuhanását.

KG
2014. 03. 04. 11:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hetek, hónapok ukrán belpolitikai válsága nem tett jót a régió piacainak: nőttek az adósságkockázati mutatók, valamint gyengültek a devizák is. A hétfői ukrán események hatására a forint árfolyama kétéves mélypontjára gyengült a főbb devizákkal szemben – egy euróért több mint 313 forintot kértek.

Kedden Vlagyimir Putyin elnök utasítást adott, hogy az orosz katonai egységek térjenek vissza eredeti állomáshelyükre a múlt héten elrendelt hadgyakorlatokról. (A rendkívüli harckészültségi ellenőrzés címén múlt szerdán indított hadmozdulatokban az ország Ukrajnával is határos nyugati, valamint közép-oroszországi katonai körzetéhez tartozó csapatok, illetve más katonai egységek vettek részt. A csapatmozgásokat és a hadgyakorlatokat Moszkva előre bejelentette a NATO-nak.)

Az orosz elnök szóvivőjének szavaira megállni látszódik a régiós devizák gyengülése, így a forint is korrigálni tudott a hétfői mélypont után: az eurót délelőtt 11.30-kor 311,88 forinton jegyezték a bankközi devizakereskedelemben. Kedden az euró árfolyama 311,09 és 313,74 forint között alakult. A dollár jegyzése a kora reggeli 227,63 forintról 226,90-re, a svájci franké 257,80 forintról 256,69-re csökkent délelőtt tíz óráig, a japán jené pedig 2,2276 forintról 2,2284 forintra emelkedett. Az euró kissé erősödött, jegyzése a kora reggeli 1,3730 dollárról 1,3754 dollárra emelkedett.

Kedden délelőtt a lengyel zloty 0,54, a cseh korona 0,02, a román lej 0,37, a török líra pedig 0,55 százalékkal erősödött az euróval szemben. Az ukrán hrivnya árfolyama kedd reggel az euróval szemben az előző napival megegyező 13,42-es jegyzésen állt. A dollárt 9,77 hrivnya árfolyamon jegyezték, az előző napinál 0,23 százalékkal erősebb dollárárfolyamon. A rubel kedden erősödött, az euróval és a dollárral szemben egyaránt 0,3 százalékkal. Az eurót 50,02 rubel, a dollárt 36,37 rubel árfolyamon jegyezték.

Kedden az orosz pénzügy-minisztérium felfüggesztette a nemzeti tartalékalapba történő devizavásárlást a belső piacon – közölte a tárca. A minisztérium a pénzügypiacokon tapasztalt volatilitás növekedésével, magyarán az árfolyamok változékonyságával indokolta a döntést.

A moszkvai tőzsde jelentős, 12,7 százalékpontos gyengüléssel zárta a hétfői kereskedési napot: a jelentősebb cégek közül a Gazprom 11,7, míg a két legnagyobb pénzintézet, a Sberbank és a VTB 11, illetve 11,4 százalékot esett. Kedden megállt a zuhanás, s magyar idő szerint fél 12 magasságában a moszkvai tőzsde közel ötszázalékos pluszban állt.

Oroszország leminősítéséhez vezethetnek az ukrajnai katonai beavatkozás adóskockázati következményei – jósolták még hétfőn londoni pénzügyi elemzők. Értékeléseik szerint az orosz jegybank hétfőn bejelentett váratlan, 1,50 százalékpontos kamatemelése is azt mutatja, hogy az orosz gazdaság nem tudja magát elszigetelni a külső sokkoktól.

Timothy Ash, a Standard Bank vezető közgazdásza szerint a moszkvai tőzsde zuhanása és a rubel mélyrepülése nyomán alapvetően meg kell változtatni Oroszország kockázati megítélését. Az elemző azt jósolta, hogy a hitelminősítők rontani fogják Oroszország szuverén adósbesorolásait.

A keleti régió piacainak esését megneszelte a világ egyik leggazdagabb embere, Warren Buffett is: szerinte a háborúk meghozzák a befektetési kedvet, ami kiváló alkalmat teremt a jó üzletekre. „Amikor reggel felkeltem, első dolgom az volt, hogy a komputeremen megnézzem a londoni értéktőzsde honlapján azoknak a részvényeknek az árát, amelyeket vásárlunk, és jó érzéssel töltött el, amit láttam” – idézi a Napi.hu Warren Buffett CNBC-nek adott interjúját.

Arra a kérdésre, hogy folytatná-e a vásárlást, egyértelmű igennel felelt, annak ellenére, hogy a krími orosz beavatkozás miatt súlyos nemzetközi politikai válság alakult ki Európában. Buffett még azt is hozzátette az elmondottakhoz, hogy akkor is folytatná a részvénybeszerzéseket, ha a kelet-európai országban igazán nagy katonai konfliktus robbanna ki. Buffett szerint amikor egy nagyobb háború kialakul, akkor a pénz veszít az értékéből. Ez történt gyakorlatilag minden katonai konfliktus idején, amelyről ő tud. Az utolsó dolog a pénz, amit az emberek háborúk idején birtokolni akarnak. Földet, házat, értékpapírokat akarnak ehelyett – érvelt a befektető.

A görög helyzethez hasonlította a jelenlegi ukrán gazdasági állapotokat a Hungária Értékpapír Zrt. stratégiai igazgatója. Sarkadi-Szabó Kornél a Lánchíd Rádióban arról beszélt, hogy mivel Európa egyik legszegényebb országáról beszélünk, a tömeges megszorítás érzékeny terület lenne egy esetleges IMF-hitel után. A szakértő szerint az sem kizárt, hogy a nagyhatalmak és a befektetők kénytelenek lesznek elengedni, leírni az adósság egy részét, ahogy azt tették Görögország esetében. Ez még mindig jobb forgatókönyv, mint a teljes államcsőd. A befektetők, Ukrajna és a nagyhatalmak között majd kompromisszumra lesz szükség – fűzte hozzá.

Sarkadi-Szabó úgy véli, hiába vannak tartalékai Oroszországnak, egy lejtőre került gazdaságról beszélünk, és ez később a lakossági szférában is érződhet, ez hosszú távon nem lehet érdeke Putyinéknak. Csak egy év alatt a rubel 20 százalékkal értékelődött le a dollárral és az euróval szemben – emlékeztetett. A jelenlegi helyzet bizalmatlanságot eredményez az oroszokkal szemben, és ez a politika egy gazdasági csapdába vezetheti az oroszokat, de Európa gazdaságára is nagyon rossz hatással lehet. Az ukrán válság az európai bankszektorra nem jelent igazi veszélyt a korábbi feltőkésítések miatt, de egyes bankcsoportoknak azért komoly veszteséget is okozhat – tette hozzá a stratégiai igazgató.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.