Elmondták, mennyivel nőhetünk

Egyre szélesebb a gazdasági növekedés bázisa, és idén is 2 százalék feletti GDP-bővülés várható.

HZS
2014. 03. 05. 12:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt év negyedik negyedévében 2,7 százalékkal nőtt Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) az egy évvel korábbihoz képest a harmadik negyedévi 1,8 százalékos növekedés után a Központi Statisztikai Hivatal szerdán közölt részletes adatai szerint.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője szerint tavaly a negyedik negyedévben egy széles bázison nyugvó, viszonylag robosztus gazdasági növekedés volt látható, amihez egyszeri tényezők és trendszerű változások egyaránt hozzájárultak. Véleménye szerint a 2,7 százalékos éves szintű dinamika valamelyest  csökkenni fog, mivel abban az előző évi alacsony bázis is szerepet játszott, így 2014-ben 2-2,5 százalék közötti gazdasági növekedés várható.

Az adatokat elemezve kifejtette, hogy bár az ipar termelése csökkent a negyedik negyedévben, ehhez képest a GDP-ben számított hozzáadott értéke 2,5 százalékos növekedést mutat az előző negyedévvel összevetve. Véleménye szerint a módszertani különbségek magyarázzák, hogy az ipari termelés és a hozzáadott érték statisztika érdemben elvált egymástól.

A mezőgazdaság éves szintű jelentős növekedése véleménye szerint az év első felében már lezajlott, és a második félévben már nem változott érdemben a termelés. Az építőipar, bár kisebb szektor, de a 10 százalékot meghaladó éves bővülése az elemző szerint már érdemben járult hozzá a GDP növekedéséhez. Hozzáfűzte, hogy az építőipar termelési szintje ugyanakkor még mindig a 2009–2010-es szinten van, és közel a történelmi mélypontokhoz, vagyis hosszú még az út ahhoz, hogy az építőipari kibocsátás normalizálódjon. A lakáspiac továbbra is gyenge lábakon áll, és itt egyelőre nem várható trendforduló, mivel a háztartások nagyon eladósodottak.

Felhasználási oldalon kedvező, hogy a belső fogyasztás emelkedett. A háztartások reálbére fokozatosan nőtt tavaly, és ez együtt járt a lakosság bizalmi indexeinek emelkedésével. E bizalomnövekedés előbb-utóbb megjelenik a kiskereskedelmi forgalomban is – fejtette ki Balatoni.

A beruházások negyedik negyedévi megugrása véleménye szerint elsősorban a növekedési hitelprogrammal áll összefüggésben. Hozzátette: ezzel sikerült megállítani a beruházási ráta csökkenését, amely hosszú távon meghatározza egy ország növekedési képességét. Ez a mutató még mindig Magyarországon a legalacsonyabb a régióban – figyelmeztetett az elemző. A külkereskedelemről szólva az ING elemzője elmondta, hogy a nyugat-európai konjunktúra egyre stabilabb támaszt ad a kivitelnek, emellett a korábbi években kiépült autóipari kapacitások jelentősen növelhetik a magyar termékek piaci részesedését a partnereknél.

Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője is kiemelte: nagyon kedvező, hogy éves összevetésben szinte az összes ágazatban bővülést regisztrált a KSH, vagyis egyre szélesebb a növekedés bázisa. Az elemző kifejtette: csak a pénzügyi, biztosítási tevékenység és az ingatlanügyletek területén csökkent a termelés, de idén már itt is megállhat a zsugorodás. A felhasználási oldalon minden terület hozzájárult a növekedéshez. A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy a készlethatás önmagában 1,9 százalékponttal fogta vissza a növekedést, vagyis e nélkül még gyorsabb lett volna a növekedés.

A 2014-es kilátásokról Suppan elmondta: az ipar az eddiginél is intenzívebben járulhat hozzá a növekedéshez, elsősorban az autóipar felfutásának köszönhetően, aminek hatása más ágazatokba is átgyűrűzhet. Az elemző számításai szerint csak az Audi, a Suzuki és a Mercedes magyarországi termelése mintegy 40 százalékkal bővül az idén, ami azt jelenti, hogy 120 ezerrel nő az összeszerelt gépkocsik száma. Az még kérdéses – tette hozzá –, hogy milyen éve lesz a mezőgazdaságnak, amely a tavalyi növekedést húzta, de egyelőre kedvező, hogy az utóbbi hetekben sok csapadék esett. Úgy vélte, a kormányzati beruházások és az európai uniós kifizetések nyomán a beruházások sem fognak leállni 2014-ben, így az építőiparban is fellendülés várható.

Az elemző szerint az idén kiegyensúlyozott szerkezetű növekedés várható; az export, a beruházások és a fogyasztás bővülése is segíti a gazdaság bővülését, összességében 2,2 százalékos GDP-bővüléssel számol 2014-ben. Az NGM szerint a KSH legfrissebb adatai alapján kijelenthető, hogy Magyarországon minden szegmensen beindult a növekedés. Jó hír, hogy a gazdasági növekedés szerkezete is kiegyensúlyozottabb lett, a külső konjunktúra mellett a belső kereslet is élénkült, a külkereskedelmi áruforgalom pedig rekordot döntött.

A tárca értékelése szerint a gazdasági növekedés fenntarthatóbbá vált, mivel a növekedés fokozatos gyorsulása mellett az ország külső egyensúlya az elmúlt negyedévekben fokozatosan javult. Mindemellett az államháztartás hiánya is jóval 3 százalék alatt maradt 2013-ban. A gazdasági kilátások a következő negyedévekre is kedvezőek, amit a külső konjunktúra várható élénkülése mellett az üzleti és fogyasztói várakozások, illetve a rendelésállomány-adatok is alátámasztanak – emeli ki a tárca közleménye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.