Kifizetődött a reformpolitika

Cséfalvay Zoltán szerint olyan kereteket teremtett a kormány, melyek megakadályozzák az adósság újratermelődését.

HZS
2014. 03. 04. 22:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénzügyi függetlenség – a magyar sikersztori című előadáson Balog Ádám a monetáris politika válságkezelésben betöltött szerepéről, Cséfalvay Zoltán pedig a gazdasági stabilitás eléréséről osztotta meg a magyar tapasztalatokat a résztvevőkkel.

Cséfalvay Zoltán kedden az MTI-nek elmondta: előadásában egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy nagy politikai eltökéltség kellett a reformok véghezviteléhez, de a konzekvensen végigvitt reformpolitika kifizetődő volt Magyarországon. Bár a pénzügyi stabilitás helyreállítása, a kiadások csökkentése is fontos a válságból való kilábalás szempontjából, önmagában nem elégséges: reformokra is szükség van. Hozzátette, hogy Magyarország nagyon nyitott a külföldi tőke felé, ez a nyitottság pedig a „válságállóságot” is elősegítette.

Balog Ádám szerint nem a jegybanki kamatcsökkentés, hanem alapvetően a nemzetközi helyzet, így például az ukrán válság okozza a forint árfolyamában lévő „kisebb turbulenciákat”, nincs jelentős pénzügyi stabilitási kockázat. A kamatpálya további alakulásával kapcsolatban megismételte: jelenleg folyamatban van az inflációs jelentés elkészítése, „ennek a munkának az eredményeképpen döntünk a folytatásról”.

Az alelnök elmondta: előadásában arról beszélt, hogyan reagált az utóbbi években a monetáris politika a válságra világszerte, valamint hogy Magyarországon milyen lépéseket tett az MNB, hogyan segítette a gazdasági válságból való kilábalást, úgy, hogy az alapvető inflációs célját szem előtt tartotta. Az alelnök kiemelte: a jegybank felismerte az inflációs trendfordulót bő másfél évvel ezelőtt, és kamatcsökkentési ciklust kezdett, amely teljesen megalapozott volt, az inflációs folyamatok teljes mértékben alátámasztották.

A jegybanki vezetés azt is felismerte, hogy már nem elegendő az alapkamat mint monetáris politikai eszköz, mert a pénzügyi szektorban vannak olyan anomáliák – például a hitelezés hiánya –, amelyekre nem tud hatni. Az MNB ezért vezette be a növekedési hitelprogramot, amely sikerrel kezelte ezt a monetáris politikai anomáliát, és fordulatot jelentett a kis- és közepes vállalkozások hitelezésében.

Balog Ádám előadásában kitért arra is, hogy az MNB abban is csatlakozott a nemzetközi monetáris politikai irányokhoz, hogy nagyobb figyelmet fordít a pénzügyi stabilitási kérdésekre, az MNB ezért integrálta a pénzügyi felügyeletet, átalakította a pénzügyi fogyasztóvédelmet, és különböző mikro- és makroprudenciális eszközöket vezetett be, amelyek a hosszú távú pénzügyi stabilitást szolgálják.

Cséfalvay Zoltán hangsúlyozta: abban, hogy Magyarország a válságból a gazdasági növekedés útjára lépett, nagy szerepe volt annak a 2010-ben elindított stratégiának, amely a pénzügyi stabilitás megteremtése mellett a strukturális reformokat helyezte a gazdaságpolitika középpontjába. Kifejtette: olyan intézményi kereteket teremtett a kormány, amelyek megakadályozzák az adósság újratermelődését, végbement az adó-, a munkaerő-piaci és a közszférát érintő reform is. Az államtitkár kiemelte: a magyar válságkezelés fő tapasztalata, amely más országok számára is értékes lehet, hogy a pénzügyi stabilitás megteremtése mellett megéri végigvinni a gazdaság versenyképességét erősítő reformokat is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.