Kiugró formában van az építőipar

Az építőipar termelése januárban 15,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

WA
2014. 03. 17. 9:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az építőipar termelése januárban 15,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, mind a nyers, mind a munkanaptényezővel kiigazított adat szerint – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn. Az épületek építési volumene 4,1, az egyéb építmények építése – a vasúti felújítási és az útépítési munkáknak köszönhetően – 34,4 százalékkal haladta meg a tavaly januárit. A KSH ugyanakkor figyelmeztet, hogy az építőipar januári teljesítménye általában csak egy átlagos hónap 60 százalékának felel meg.

Szezonálisan kiigazítva a termelés 0,8 százalékkal volt magasabb a decemberinél. Az építőipar ágazatai közül az épületek építése – az épületépítési projekt szervezése és az épületek szerkezetépítése – januárban 26,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az egyéb építmények ágazat termelése 46,5 százalékkal emelkedett.

Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 0,9 százalékkal csökkent 2013 januárjához képest.

A 2014. januárban kötött új szerződések volumene 5,4 százalékkal volt több az előző év azonos időszakinál, s elérte a 128,8 milliárd forintot. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 2,0 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene viszont 9,7 százalékkal emelkedett.

Az építőipari vállalkozások 2014. január végi szerződésállománya 66,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, 962,3 milliárd forint volt. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 13,0, az egyéb építményeké 85,9 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál.

Az Eurostat februárban publikált adatai szerint 2013 decemberében éves összevetésben a 28 uniós tagállam építőipara 0,8 százalékkal nőtt, az eurózóna hasonló mutatója 0,2 százalékos visszaesést mutat. A legnagyobb mértékű emelkedéssel, 11,5 százalékossal hazánk büszkélkedhet, a második Szlovákia 9,2, a harmadik pedig Nagy-Britannia 6,8 százalékkal.

Ismert, az építőipar teljesítménye 2005 óta először nőtt tavaly, és 9,6 százalékkal haladta meg az előző évit. Az épületek építése 10,4, az infrastrukturális létesítményeket magukba foglaló egyéb építmények építése 8,6 százalékkal nőtt 2012-höz képest – közölte február 13-án a KSH.

Kitart az építőipar lendülete az idén az MTI-nek nyilatkozó szakértők szerint, akik azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy a jövő évtől lassulás jöhet, mert az új szerződések volumenének növekedése visszafogottabb, mint az előző hónapokban volt.

 

Gabler Gergely, az Erste Bank vezető elemzője szerint a januári adatok megerősítik azt a várakozást, hogy ebben az évben is két számjegyű ütemben nőhet az építőipar teljesítménye. Az elemző ugyanakkor hangsúlyozta: az új szerződések volumene januárban csak 5,4 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest, ami azt jelzi, hogy a jövő évtől, vagy akár az idei év végétől lassulás jöhet.


Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) alelnöke szintén úgy látja, hogy az idén kitart a lendület az építőiparban. Az ÉVOSZ arra számít, hogy hónapról hónapra 7-8 százalékos éves növekedés lesz, mivel a múlt év végén megkötött nagy értékű szerződésekből eredő munkákat ténylegesen ebben az évben kell megvalósítani. A szervezet alelnöke is kiemelte: az új szerződések kötésében viszont érződik az, hogy az új, 2014–2020-as európai uniós ciklus még nem indult be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.