Nukleáris biztonsági továbbképzést tartottak Pakson

A háromnapos képzésen több mint száz fiatal szakember vett részt.

MD
2014. 03. 06. 20:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az atomerőmű-üzemeltetők által létrehozott European Utility Requirements célja, hogy a követelmények harmonizálásával javítsa az atomenergia-versenyképességet és elfogadottságát, segítse a beruházók munkáját. A hat alapítóhoz mostanáig közel húsz cég csatlakozott Európában, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. 2012-től tagja az EUR-nak.

A konferencia csütörtöki zárónapján Guillaume Jacquart, a kormányzótanács francia elnöke kiemelte, hogy bár az atomerőmű-típusok különböznek, mindegyikkel szemben azonos elvárás a nukleáris biztonság és a gazdaságosság.

Az elnök a paksi kurzus megszervezéséért köszönetet mondott az MVM Zrt.-nek és az MVM Paks II. Zrt.-nek, mert a rendezvény lehetővé tette, hogy a megújult követelményrendszert a szakmabeliek jobban megismerjék.

Tóth Csilla, az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. műszaki igazgatója hangsúlyozta, hogy az EUR követelményrendszer több más nemzetközi és hazai dokumentum mellett nagy segítséget nyújt az új paksi blokkokkal kapcsolatos tervező, előkészítő munkában. Hozzátette Magyarország ugyanakkor aktív szerepet vállal a követelményrendszer aktualizálásában, a legújabb verzió véleményezésében.

Jelezte, hogy az Európában létesíteni kívánt erőművek terveit az EUR „megfelelteti”, azaz megvizsgálja őket, hogy teljesítik-e a szigorú nemzetközi elvárásokat.

A házigazdák két témában szólaltak fel, a tervezési alapokkal kapcsolatban és irányítástechnikai témában tartott magyar szakember előadást. A kurzus zárásaként a résztvevők zöme a paksi atomerőműben üzemlátogatáson vesz részt és megtekinti az erőmű karbantartó gyakorló központját.

A parlament február 6-án megszavazta az atomerőmű bővítését, amely biztosítja hazánk nagyobb energiafüggetlenségét. Amikor a régi és az új blokkok egyszerre működnek, a villamos energia előállítási ára 10-13 százalékkal mérséklődhet majd, ami a további rezsicsökkentés záloga lehet, mivel ugyanekkora mértékű áramárcsökkentést tenne lehetővé.

 

Hatalmas különbségek mutatkoznak az energiaárak terén Európa és Amerika között. Ha ebből nem sikerül faragni, azt sokan fogják érezni. A Nemzetközi Energiaügynökség már most is húsz éven át tartó gyötrelemre figyelmeztet, a piaci szereplők versenyhátrányukból keletkező magatartása pedig arra sarkallja az országokat, hogy ne hátráljanak ki az atomenergia mögül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.