Több mint négymillió ember dolgozik

A rendszerváltás kezdete óta nem volt ilyen magas a foglalkoztatás aránya.

WA
2014. 03. 24. 17:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánkban ismét több mint négymillió ember dolgozik, a rendszerváltás kezdete óta nem volt ilyen magas a foglalkoztatás aránya – mondta az Országgyűlés elnöke hétfőn Szolnokon, a város ipari parkjában működő Ecseri Kft.-nél tett üzemlátogatása után. Hozzátette: jelenleg 280 ezerrel többen keresnek, mint a kormányváltás előtt, 2010-ben, és e munkavállalók fele – minden ellentétes állítással szemben – a versenyszférában teremtett állásokban tudott elhelyezkedni. Tíz év óta végre emelkedett a foglalkoztatottsági mutató a fiatalok körében is, jegyezte meg a politikus.

Az Országgyűlés elnöke az Ecseri Kft. fejlesztéséről úgy vélekedett, hogy a benne szereplők „optimális kooperációjának példája”. Adva van egy ambiciózus családi vállalkozás, egy a vállalkozók letelepedését segítő önkormányzati vezetés, harmadiknak a cégnek 670 millió forintos támogatást nyújtó Európai Unió, és ott van magyar kormány, amely különböző gazdaságpolitikai döntésekkel igyekszik elérni, hogy minél több munkahelyteremtő beruházás jöjjön létre – mondta Kövér László.

A politikus jelezte: amennyiben azok a tervek, melyeket az Európai Unió asztalára leteszünk, valóra válnak, akkor a következő hétéves pénzügyi ciklusban az ide áramló mintegy tízezer milliárd forint hatvan százaléka munkahelyteremtő beruházásokat fog szolgálni.

2 milliárdból jött létre a szolnoki üzem

Az Ecseri Kft. hazai és nemzetközi autóipari, gépipari, és elektromos ipari nagyvállalatoknak gyárt alkatrészeket. A ceglédi központú családi vállalkozás mintegy 2 milliárd forintból hozta létre szolnoki üzemét. A fejlesztés során 5000 négyzetméter alapterületű gyártócsarnokot építettek fel, majd rendeztek be piacvezető német és olasz gyártók gépeivel. A kapacitásbővítésre 360, a technológiai fejlesztésre további 310 millió forint uniós pályázati forrást nyertek.

Az előzetes becslések alapján hét év alatt megtérülő beruházást a növekvő megrendelői igények tették szükségessé. A cégvezetés a közelségen túl azért döntött Szolnok mellett, mert itt a tervezett létszámbővítést figyelembe véve is rendelkezésre áll a kellő létszámú szakképzett munkaerő. A szolnoki telephely 31 fős induló létszáma szándékaik szerint 2014 végéig 100-ra emelkedik.

A kormány célja az, hogy a foglalkoztatottak száma meghaladja a négymilliót, a munkanélküliek aránya pedig 4 százalék alatt maradjon – mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára múlt csütörtökön, a Parafix Hungária Kft. által megvásárolt üzemépület avatásán.

Fontos célkitűzés a teljes foglalkoztatás elérése, ehhez azt kellene elérni, hogy folyamatosan négymillió felett legyen a foglalkoztatottak és 300 ezer alatt a munkanélküliek létszáma – mondta korábban a politikus. Ha a munkanélküliségi ráta négy százalék alá esik, az gyakorlatilag azt jelenti, hogy aki tud, akar és képes dolgozni, az munkalehetőséget talál – magyarázta az államtitkár.

Az elmúlt négy évben sok lépést tett a kormány, hogy a munkaalapú társadalom megteremtése jegyében minden munkaképes találjon a képességeinek megfelelő munkát, foglalkoztatási formát – hangoztatta március 12-én Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.