Zsebszerződés: kijátszási próbálkozások

A magyar földhöz ragaszkodó külföldiek gőzerővel igyekeznek legalizálni korábbi ügyleteiket.

Dénes Zoltán
2014. 03. 17. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ország nyugati, határszéli megyéiből a Magyar Nemzetnél jelentkező gazdálkodók arra hívták fel a figyelmet: akadnak olyan külföldi – jellemzően osztrák – földbérlők, akik nyíltan és szándékosan olyan díjat ajánlanak, amelyet a helyiek nem tudnak vagy nem is akarnak kifizetni, hiszen az adott terület megműveléséből az nem gazdálkodható ki. A laphoz számtalan ilyen szerződést juttattak el a jogszabályok által garantált elővásárlási vagy előhaszon-bérleti joguktól megfosztott gazdálkodók. Ezekben az idén kötött megállapodásokban jellemzően irreális árak szerepelnek, a bérlők vagy vásárlók pedig külföldön született polgárok.

Pár nappal ezelőtt életbe lépett a jogszabályok kijátszására irányuló zsebszerződések feltárásáról és megakadályozásáról szóló új törvény. Ezt követően az ilyen ügyletben részt vevőknek egy hónapjuk van arra, hogy önként megszüntessék a jogsértő helyzetet. Ha ezt nem teszik meg, s később a hatóságok derítik fel az ilyen cselekményeket, akkor az abban résztvevők – beleértve az ügyvédeket – a tettükért egytől három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetők. A büntető törvénykönyv erről szóló módosítása május másodikán lép hatályba.

A csütörtök óta érvényes, zsebszerződésekre vonatkozó jogszabály minden jogosultságot megad az ügyészeknek ahhoz, hogy hatékonyan járhassanak el a felderítés során. A kormány ezzel kapcsolatos szándékait már az érintettek is érzékelhették – erre enged következtetni a tény, hogy jelentősen felpezsdült a földpiac a nyugati határszélen. Ugyanakkor a reakciók meglepők, mivel nem a büntetőjogi felelősségre vonástól való félelem dominál, az érintettek inkább a korábbi jogsértő állapot legalizálására törekednek.

További részletek a Magyar Nemzet hétfői számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.