Nagyon takarékosak a magyarok

A magyar lakosság megtakarításai a fizetésekhez viszonyítva magasabbak a kelet-közép-európai átlagnál.

KG
2014. 04. 02. 16:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénzügyi portál elemzése szerint az elmúlt 5 évben 22 százalékkal nőtt a magyar lakosság pénzügyi vagyona, míg a közép-európai átlag 35 százalék, a nyugat-európai pedig 28 százalék. Az átlagtól való elmaradás okát a portál abban látja, hogy a lakosság jelentős része erőn felül minden pénzét hiteleinek visszafizetésére fordította a végtörlesztés keretein belül.

A magyar lakosság 2013 harmadik negyedévében közel háromévnyi fizetésnek megfelelő megtakarítással rendelkezett, amivel 12 százalékkal megelőzi a kelet-közép-európai átlagot és majdnem eléri a nyugat- és dél-európai átlag felét, ahol a lakosság 6 évnyi fizetéssel egyenértékű megtakarítással bír.

Az utóbbi összehasonlítás azonban a Bankmonitor.hu szerint torz képet mutat Magyarország vonatkozásában. Egyrészt kevesen dolgoznak ahhoz, hogy a foglalkoztatottak száma elérje a régiós átlagot, még közel 400 ezer alkalmazottra (+10 százalék) lenne szükség, a nyugat-európai átlaghoz pedig 600 ezer munkahely (+15 százalék) hiányzik. Másrészt a jövedelmek jelentős része nem hivatalosan követhető formában keletkezik, így nem látszik a statisztikákban vagy alvállalkozói formában jön létre. Mindkét tényező felfelé torzít.

Az egy főre jutó pénzügyi megtakarítások összege 2013 harmadik negyedévében 2 millió forint volt Magyarországon. A régió átlagának eléréséhez 900 ezer forint (+45 százalék) pénzügyi tartalék hiányzik minden magyar bankszámlájáról. Dél-Európához viszonyítva ötszörösére kellene növelni a megtakarításokat, míg Nyugat-Európához hasonlítva 12-szeres növekményre van szükség. A cseh, szlovák, észt, lengyel, szlovén és magyar adatokat tartalmazó régiós statisztikában Magyarországon a legalacsonyabb az egy főre jutó megtakarítás: a cseheknél közel a duplája, de még a szlovákoknál is közel 40 százalékkal magasabb – írja a portál.

A magyarok a nyugat- és a dél-európai átlag (2,7, illetve 5,3 százalék) többszörösét (13,1 százalék) tartják készpénzben. A bankbetétek aránya (42 százalék) gyakorlatilag a nyugat-európai szintre (40,5 százalék) csökkent, s lényegesen kevesebb, mint Dél- vagy Közép-Európában (57,9, illetve 60,9 százalék), ami elsősorban annak tulajdonítható, hogy jelentősen emelkedett az állampapírok és a befektetési alapok népszerűsége az elmúlt másfél évben. A tőzsdei részvények szerepe marginális, 1,6 százalékot képviselnek, míg Nyugat-Európában 9,2 százalékot. Az életbiztosítási tartalék szerepe is jóval kisebb nálunk (8,7 százalék), mint Nyugat-Európában 28,3 százalék), jól illeszkedik ugyanakkor a régiós átlaghoz (8,5 százalék). Utóbbival kapcsolatban az elemzés megjegyzi, ez az egyetlen megtakarítási kategória, melynek értékesítése – a termékhez kapcsolódó korábbi csalódások miatt – drámaian csökkent az elmúlt években Magyarországon, miközben a teljes megtakarítási állomány több mint 20 százalékkal bővült 5 év alatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.