Hatalmasra duzzadt a kínai devizatartalék

A folyamatos növekedés veszélyt jelent a kormánynak, teher a gazdaságnak és felfelé tolja az inflációt is.

HBI
2014. 05. 15. 12:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Csungkuo Csingcsi Sipao üzleti lap a Li Ko-csiang miniszterelnök által korábban hangoztatott félelmet ismételte meg, aláhúzván: a devizatartalék folyamatos növekedése hosszú távon „terhet jelent” a gazdaságra, mert felfelé tolja az inflációt. Az újság hangsúlyozta, hogy a kínai kormány első számú gazdasági célkitűzése ezzel szemben éppen az infláció alacsonyan tartása lenne.

A tartalék értéke március végén a 4000 milliárd dollárt közelítette, csak az első negyedév során 130 milliárd dollárral nőtt – olvasható ki a központi banki statisztikákból. Jü Jung-ting, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia kutatója a Csungkuo Csingcsi Paónak úgy fogalmazott: a tartalékok növekedésének kordában tartása legalább annyira fontos, mint annak helyes felhasználása.

Jü szerint elengedhetetlen lesz a tartalékok külföldön való befektetésének fokozása, az ugyanakkor számos kihívással és bizonytalansággal jár, így nem történhet túl gyorsan. Ez a folyamat elkezdődött, Kína már idén többet fektet be a tavalyinál, ennek mértéke ugyanakkor kisebb a tartalékok növekedésének mértékénél. Ha a jelenlegi trend fennmarad, akkor a devizatartalékok az idei év végén 500 milliárd dollárral haladhatják meg a tavaly év végi szintet.

A központi bankot vezető Csi Kang tavaly év végén azt mondta: az akkori 3,7 ezer milliárd dolláros érték még egyensúlyt jelez, a tartalék további növekedését azonban el kell kerülni. A befektetési nehézségekre több neves szakértő hívta fel a figyelmet korábban a kínai sajtóban, azt hangsúlyozván, hogy az amerikai államkötvények vásárlása helyett Kínának alternatív eszközökbe – így például aranyba – kellene fektetnie.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.