Miért kerülik az árfolyamgátat?

A legtöbben az ötéves átmeneti időszak után megemelkedő törlesztőrészletektől tartanak.

Hajdú Péter
2014. 05. 13. 3:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár jelentősen csökkentheti a devizahitelesek által fizetendő törlesztőrészletet, mégsem elég népszerű az árfolyamgát. A két éve működő rendszerbe eddig mintegy 180 ezer adós lépett be. További százezrek sorsát könnyíthetné meg a belépés, sokan mégsem veszik igénybe az öt évre szóló fizetési könnyítés lehetőségét. (A rendszer lényege, hogy a belépők 180, 250 és 2,5 forinton rögzített svájci frank, euró és japán jen árfolyamon törlesztik a hitelt. A rögzített és az aktuális árfolyam közötti különbözet gyűjtőszámlára kerül legfeljebb öt évig, s az ott halmozódó összeg kamatát átvállalja a bank, illetve az állam.)

A Magyar Nemzeti Bank statisztikája szerint a konstrukciót elutasítók 30 százaléka leginkább attól tart, hogy az öt év letelte után túlságosan magas lesz a törlesztőrészlet a gyűjtőszámlán felhalmozott összeg miatt. – Pedig ettől nem igazán kell tartani – mondta lapunknak a BankRáció.hu elemzője. Gergely Péter kifejtette, egyrészt biztonságot adhat az árfolyamgátat választóknak, hogy a vonatkozó jogszabályok értelmében az eredeti törlesztőrészletnél legfeljebb 15 százalékkal lehet magasabb az öt év után fizetendő havi befizetési kötelezettség. De ezt jócskán ellensúlyozni lehet azzal, ha az öt év alatt a megtakarított pénzből, vagy annak egy részéből lakás-takarékszámlát nyit az ember.

Így nem csupán a megtakarított százezrek halmozódnak a számlán, de ahhoz az állam további harmincszázalékos támogatást is odatesz. A lakástakarék futamidejének végén pedig kedvezményes kamatozású hitelhez is juthat, amit ismét csak felhasználhat adóssága csökkentésére. De még ha nem is él ezzel a lehetőséggel az adós, öt év alatt a jelenlegi gazdasági növekedési kilátások mellett jó esélye van annak, hogy a forint erősödni fog, és ezért nem lesz magasabb a jövőbeni törlesztőrészlet.

 

További részletek a Magyar Nemzet keddi számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.