Újabb külföldi céget vásárol fel az állam

Mintegy kétmillió lakostól viszi majd el a szemetet a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szervezet.

Dékány Lóránt
2014. 05. 03. 6:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amennyiben a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyja a jelenleg osztrák kézben lévő egyik legnagyobb magyarországi hulladékszállító, az AVE felvásárlását, akkor hamarosan mintegy kétmillió ember számára végez majd szemétszállítást az állami tulajdonú Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szervezet (NHSZ) – közölték lapunk megkeresésére a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnél (MNV).

Mint arról nemrég beszámoltunk, a két fél még március elején fordult a versenyhivatalhoz. A szervezet honlapján található közlés szerint a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szervezet az AVE minden magyarországi érdekeltségét átveszi.

– Az AVE cégcsoport a Tatabánya–Miskolc–Debrecen–Siófokáltal határolt területen dolgozik különböző leányvállalatai révén – ismertette a vagyonkezelő. Azaz ezekre a körzetekre terjed majd ki az állami cég szolgáltatása. Ezt egészíti ki egy másik, a korábban külföldi tulajdonú Remondis cég ellátási területe, amelyet a hulladékgazdálkodási szervezet még tavaly év végén vásárolt meg. Ezzel az állami társaság Sümeg, Tapolca és régiója, Dabas, Szolnok és régiója, valamint Tiszafüred és régiója esetében nyerte el a közszolgáltatás lehetőségét.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az MNV mennyit fizet az AVE magyarországi cégeiért, mivel egyelőre „a szerződés nem minden feltétele teljesült”, így a tranzakció még nem zárult le. (A Remondisért az állami társaság 338 millió forintot fizetett korábban.)

Január 1-je óta csak olyan társaság szállíthatja el a szemetet a lakosságtól, amelyben az állam vagy az önkormányzat többségi tulajdonnal rendelkezik. Számos településen azonban nem volt olyan szolgáltató, amely önként vállalta volna az új feltételek mellett a szállítást, így ezeken a helyeken a katasztrófavédelemnek kellett kijelölnie ideiglenes szolgáltatót.

További részletek a Magyar Nemzet szombati számában

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.