Újabb tíz bázispontot vágtak Matolcsyék

Ezzel újabb történelmi mélypontra süllyedt a hazai alapkamat.

KA
2014. 05. 27. 12:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. Az MNB 2012 augusztusában kezdett bele monetáris enyhítési ciklusába, akkor a jegybanki alapkamat 7 százalékon állt.

Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfoliómenedzsere MTI-hez eljuttatott kommentárjában kiemelte, hogy a kedvező nemzetközi környezet mellett a magyarországi inflációs folyamatok is inkább a további enyhítést pártolóknak adtak „muníciót”. A deflációs félelmek miatt nincs szükség további vágásra, hiszen ősztől emelkedik majd az infláció, ennek ellenére a szakértő szerint könnyen elképzelhető, hogy a kedvezőbb környezetet kihasználva tovább vág az MNB.

Horváth Ákos, az Equilor elemzője szerint az inflációs folyamatok és az Európai Központi Bank érlelődő lépései láttán jogosan merülhet fel a hazai lazítás folytatása, ugyanakkor a vártnál jobb GDP-adat és a kamatelőny eltűnése miatt már csak „egy karnyújtásnyira van” az enyhítési ciklus vége.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője szerint az elkövetkező hónapokban lehetnek még óvatos kamatcsökkentések, de a teret lefelé már limitáltnak látja, és az év végére 2,2 százalékra várja az alapkamatot.

A mostani döntés előtt londoni elemzők úgy vélték, a várakozásoktól messze elmaradó legutóbbi inflációs adatok azt valószínűsítik, hogy a tanács újabb kamatcsökkentést hajt végre kedden, ugyanakkor az előrejelzéseket jóval meghaladó első negyedévi GDP-növekedés nyomán az sem kizárt, hogy egyelőre szünetet tart az enyhítési ciklusban, vagy lassítja ütemét.

Elképzelhető, hogy a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) módja nyílik további mérsékelt kamatcsökkentésekre, de az ezzel kapcsolatos elemzői előrejelzések némelyike eltúlzott – mondta május 22-én Londonban Matolcsy György. A negatív áprilisi infláció nyomán felülvizsgálatra szorul az az eddigi előrejelzés, amely szerint véget ért az MNB monetáris enyhítési ciklusa – közölték helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a makrogazdasági kilátások és a kockázati megítélés alakulásának átfogó értékelése alapján, a júniusi inflációs jelentés alappályájának és kockázati forgatókönyveinek ismeretében dönt majd a kamatcsökkentési ciklus folytatásáról – közölte a kamatdöntést követően honlapján az MNB. A monetáris tanács keddi ülésén újabb történelmi mélypontra, 0,10 százalékponttal 2,4 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Az MNB indoklása szerint Magyarország kockázati megítélésének javulása mellett volt lehetőség az alapkamat óvatos csökkentésére. A jegybank kifejti, hogy a nemzetközi befektetői hangulat az elmúlt hónapban támogatóan alakult, ugyanakkor annak alakulását a folytatódó ukrán-orosz konfliktus következtében bizonytalanság övezi. A monetáris tanács értékelése szerint a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság óvatos monetáris politikát indokol.

Az előző kamatdöntés után érzékelt semleges irányultságról ismét enyhítésre hajlamosabb alapállásra váltott a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, valószínűleg a fogyasztói árindex áprilisi csökkenésének hatására – vélekedtek a kedden végrehajtott újabb 0,10 százalékpontos kamatcsökkentést és a monetáris tanácsi közleményt értékelve londoni pénzügyi elemzők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.