A Mol koncessziós szerződéseket írt alá az NFM-mel

A Mol következő években 8,7 milliárd forintot fordít az elnyert kutatási területek fejlesztésére.

SZN
2014. 06. 23. 20:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mol a közlemény szerint 349 négyzetkilométer kutatási területet nyert el szénhidrogén kutatására, feltárására és kitermelésére a nagy Szegedi-medence nyugati részén. A kőolaj-kihozatalt célzó kutatási munkaprogram 2014-2018 között valósul meg, amely magában foglalja a meglévő adatok újrafeldolgozását, valamint 126 négyzetkilométer új 3D szeizmikus mérést és 4 kutató fúrást, mely opcionálisan további 2 fúrással bővíthető. A becsült kitermelhető vagyon nagysága (kockázattal nem súlyozva) 25 millió hordó olajegyenérték. A tervezett beruházás költségvetése eléri az 5,6 milliárd forintot.

A CEGE Zrt. (tulajdonosai 65-35 százalékos arányban a Mol és az ausztrál Green Rock Energy International Ltd.) által Jászberény területén elnyert geotermikus energia kutatására, kinyerésére és hasznosítására jogosító koncessziós terület 390 négyzetkilométer. A kétéves kutatási fázis célja a geotermikus potenciál feltárása, egy közel 3000 méteres geotermikus termelő kút fúrása és egy geotermikus kútpárból álló rendszer kialakítása. A kutatási projekt tervezett költségvetése meghaladja a 3,1 milliárd forintot. A szénhidrogén-koncesszió 20 évre, a geotermikus koncesszió 35 évre szól.

A közlemény idézi Szakál Tamást, a Mol Magyarország kutatás és termelési ügyvezető igazgatóját, aki azt mondta, minden esélyük megvan arra, hogy az új területeken eredményes legyen a kutatás, és ezzel hozzájáruljanak középtávú stratégiai céljaik megvalósításához, miszerint 5 százalék alá mérséklik a hazai kitermelés csökkenésének ütemét. A Mol Magyarország szénhidrogén-kutatási területe jelenleg 2912 négyzetkilométer, amely a most aláírt koncesszióval 3261 négyzetkilométerre nő. A Mol átlagos napi hazai szénhidrogén kitermelése 2013-ban 43,2 ezer hordó egyenérték volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.