Módszertani változásoknak köszönhetően nőhet a GDP

A kutatás-fejlesztést a jövőben állóeszköz-felhalmozásként kezelik, nem pedig költségként.

WL
2014. 06. 05. 11:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzeti számlák európai rendszerét (ESA) az Európai Parlament és a Tanács egy 2013-as rendelete szerint minden európai uniós tagállamnak be kell vezetnie.

Pozsonyi Pál, a KSH nemzeti számlák főosztályának vezetője csütörtökön Budapesten sajtó-háttérbeszélgetésen elmondta: visszamenőleg, 1995-től is változik a nominális GDP; a statisztikai hivatal 2014. szeptember 30-án publikálja először az új módszertan szerint összeállított adatokat.

Szőkéné Boros Zsuzsanna, a KSH háztartásiszektor-számlák és tőkeszámlák osztályának vezetője elmondta, hogy az egyik legnagyobb hatású változás a kutatás-fejlesztés (k+f) elszámolásában van, amelyet a jövőben állóeszköz-felhalmozásként kezelnek, nem pedig költségként. Ez tagországonként eltérő mértékben, 0,5-4 százalékkal emelheti a folyó áras GDP értékét az első becslések szerint – fűzte hozzá a szakember.

Szőkéné Boros Zsuzsanna elmondta, hogy az ESA2010 bevezetésével a nemzeti számlákon belül a nem pénzügyi és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által összeállított  pénzügyi számlák is változnak. A 44 változásból 25 érintheti a GDP és/vagy a GNI (bruttó nemzeti jövedelem) értékét, de módosul a fizetésimérleg-számítás és a külkereskedelmi statisztika is.

Hangsúlyozta: az ESA azért fontos az EU-nak, mert a nemzeti számlák számos olyan mutató alapjául szolgálnak, amelyek az unió irányításának gerincét adják. Példaként említette, hogy a túlzottdeficit-eljárás (EDP) alatt az európai fiskális politikát az államháztartási hiány és az államadósság aránya alapján határozzák meg, illetve hogy a GDP negyedéves növekedési rátája az eurózóna monetáris politikájának fontos háttéreleme.

A módszertani változásra – amelynek kidolgozását 2003-ban kezdték el – többek között azért van szükség, mert megnőtt az infokommunikáció szerepe, több változás volt a pénzügyi szektorban, valamint egyre nő a szellemi tulajdonú termékek szerepe – mondta az osztályvezető.

Szőkéné Boros Zsuzsanna ismertetése szerint a GDP-re jelentősebb hatással lévő három módszertani változás a k+f másként történő kezelésével együtt a katonai kiadások felhalmozásként való elszámolása, valamint a kormányzatba sorolt vállalatok elhatárolása.

A kormányzatot érintő további változások közül megemlítette a magánnyugdíj-pénztárak elszámolásának módosulását. Jelenleg abban az évben számolják el bevételként, amikor a kormányzathoz kerültek, míg az ESA2010 szerint azokban az években kell bevételként elszámolni, amikor ki is fizetik azokat, vagyis szét kell húzni akár 25 évre. Ez a változás a kormányzati szektor hozzáadott értékét nem, de a kormányzati hiány mutatót érinti – jelezte az osztályvezető.

Kiemelte: az ESA2010 bevezetésével megszűnik a különbség az ESA- és az EDP-hiány között; a swapok pénzügyi tranzakciónak számítanak már az EDP szerinti hiányban is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.