4,5 milliárdért épül gyár Debrecenben

A svájci tulajdonú Tu-Plast tubusgyár létrejöttét a kormány is támogatja 300 millióval.

MNO
2014. 07. 17. 21:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bejelentette: a kormány 300 millió forinttal támogatja a Tu-Plast 4,5 milliárd forintos beruházását, amellyel 59 új munkahely létesül a debreceni gyárban. Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy Magyarország 2010-ben új stratégiát választott annak érdekében, hogy gazdasága versenyképesebb legyen a válság után.

„Az ország újraiparosításába vágtunk bele azzal a céllal, hogy Magyarország legyen Európa termelési központja” – mondta.

Szijjártó Péter rámutatott: mára az Európai Unió országai közül Magyarországon a harmadik legnagyobb az ipar hozzájárulása GDP-hez, 4,1 millió ember dolgozik, ami 20 éves foglalkoztatási rekord, és az első negyedévben 3,5 százalékos volt a gazdasági növekedés.

A debreceni beruházással kapcsolatban Szijjártó Péter megemlítette, hogy Svájc a hatodik legfontosabb befektető Magyarországon 3 milliárd euróval, az első negyedévben 4 százalékkal nőtt a két ország kereskedelmi forgalma.

Mark Aegler, a svájci anyavállalat vezérigazgatója közölte: a most induló és 2015 végére befejeződő beruházás során 7 ezer négyzetméteres új csarnokot építenek, két új tubusgyártó gépsort telepítenek, és a jelenlegi 66 millióról 200 millióra növelik a döntően kozmetikumok csomagolására használt tubusok számát.

A 149 éve alapított, öt svájci család tulajdonában lévő Hoffmann Neopac AG 2006-ban Debrecen közép-európai központi elhelyezkedése, a költségek alakulása és a szakképzett munkaerő rendelkezésre állása miatt döntött a magyarországi gyáralapítás, most pedig a fejlesztés mellett. A jelenleg 110 dolgozót alkalmazó cég bevételei 2013-ban elérték a 3,6 milliárd forintot, ennek 89 százaléka exportárbevétel volt – közölte a vezérigazgató.

Pajna Zoltán (Fidesz), Debrecen gazdaságért felelős alpolgármestere kiemelte: mára beérett a város új, 1998-ban meghirdetett gazdasági stratégiája, miszerint elsősorban a magas hozzáadott értéket képviselő gyártókat és szolgáltatókat támogatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.