A vásárban hajtották be az adótartozást

Járműveket és árut foglaltak le árusoktól a NAV munkatársai Zalaegerszegen.

BLM
2014. 07. 17. 17:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zalaegerszegi országos vásáron a nyár elején egyszerre jelentek meg a NAV adóellenőrei, pénzügyőrei és a végrehajtók. A közös akció előkészítéseként a NAV munkatársai a szervezőtől beszerezték az országos kirakodóvásáron állandó árusítóhelyet bérlők adatait, valamint a helyszín térképmásolatát.

A lista alapján az árusok közül kiszűrték a hátralékos adózókat, majd közülük kiválasztottak kettőt, akiknél a helyszínen próbavásárlást, majd árueredet-vizsgálatot is végeztek a revizorok. Mindkét vállalkozó a helyszínen azonnal kifizetett százezer forintot a tartozásából, a fennmaradó hátralék fejében pedig egyiküknél egy gépjárművet, a másik vállalkozónál pedig több százezer forint értékű árukészletet, farmernadrágokat foglaltak le.

A két adós a helyszínen még azt mondta, hogy a fennmaradó tartozását rövid időn belül rendezi, de ez több mint egy hónap után sem történt meg. A farmernadrágokat ezért árverésen értékesítik, a lefoglalt járművet pedig hat hónapos végrehajtási moratórium letelte után szintén elárverezik, ha addig a vállalkozók nem rendezik a tartozásukat.

A NAV munkatársai egy hónappal később megismételték Zalaegerszegen az akciót, de már az előkészületeknél kiderült, hogy jelentősen csökkent azoknak az árusoknak a száma, akiknek adótartozásuk van. Mindössze két hátralékos zalai vállalkozót találtak, de egyikük aznap nem jelent meg a vásárban.

A másik árusnál végzett ellenőrzés után a végrehajtók nem tudták a helyszínen behajtani a hátralékot, mert aznap a rossz időjárás miatt kevés volt a bevétel. A végrehajtók emiatt lefoglalták az áru szállítására használt járművet, majd a vállalkozó másnap teljes egészében rendezte 330 ezer forintos tartozását.

Mint azt a Magyar Nemzet megírta, négy hónap alatt majdnem egymilliárd forintot hozott a költségvetésnek az adóhivatal legújabb végrehajtási módszere: a pénzügyőrök teherautókat, szállítmányokat állítottak meg, kocsmai berendezéseket, külföldről behozott drága kocsit tartottak vissza addig, amíg tulajdonosuk ki nem egyenlítette köztartozását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.