Álláskeresők: mindenhol jelentősen javult az arány

Csak öt százaléka diplomás az elhelyezkedni vágyóknak, s a számuk továbbra is csökken.

2014. 07. 22. 2:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A májusi adatokhoz képest 14,7 százalékkal, az előző évhez viszonyítva pedig 11,8 százalékkal csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma. Júniusban 438 571-en kerestek állást, csaknem 75 800-zal kevesebben, mint májusban, s több mint 58 ezerrel kevesebben, mint a tavalyi év azonos időszakában – derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) júniusi adatokat ismertető jelentéséből. Júniusban a legnagyobb mértékben, 23,2 százalékkal Vas megyében mérséklődött az álláskeresők száma, míg a legkisebb, 4,3 százalékos csökkenést Budapesten regisztrálták. Az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva Győr-Moson-Sopron megyében javult a legnagyobb mértékben a mutató, 38,2 százalékkal, ezzel szemben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 0,5, Baranyában pedig 1,9 százalékos az álláskeresők számának csökkenése.

Az álláskeresők között a júniusi zárónapon szinte pontosan ugyanannyi nő szerepelt, mint férfi, vagyis kiegyenlítődött a nemek aránya, ami azt mutatja, hogy az utóbbi egy évben a hölgyek körében csökkent nagyobb mértékben az álláskeresők száma, 13,3 százalékkal, számszerűen 33 ezer fővel. A férfiak körében csaknem 25 ezerrel kevesebben keresnek állást, mint egy évvel korábban, ez 10,1 százalékos csökkenést jelent.

Júniusban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 10 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 6,3 százalékos értéket mutatott. A legalacsonyabb értékek továbbra is Győr-Moson-Sopron megyére (2,6, illetőleg 1,8 százalék) jellemzők. A legkedvezőbbek a munkaerő-piaci mutatók Budapesten, Vas és Pest megyében. Jelentősen csökkent a rendszeres szociális segélyben s foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülő álláskeresők száma is: egy hónap alatt 12,6, egy év alatt 21,8 százalékkal, vagyis idén júniusban 38,5 ezerrel kevesebben élnek segélyből, mint egy évvel korábban. Az átlagnál nagyobb mértékben csökkent a megváltozott munkaképességűek aránya is: jelenleg 17 500 ilyen álláskeresőt tartanak nyilván, ez 13,7 százalékos csökkenés egy hónappal korábbi, s 24,7 százalékos mérséklődés az előző évi adatokhoz képest.

Az alacsonyabb iskolai végzettségűek között továbbra is jóval többen küzdenek álláskeresési gonddal, mint a magasabban képzettek táborában: az álláskeresők több mint 42 százaléka legfeljebb általános iskolát végzett. Középfokú iskolai végzettsége van a munkát keresők 52,5 százalékának, míg a diplomások az összes álláskereső alig 5 százalékát teszik ki. Jó hír ugyanakkor, hogy minden csoportban kevesebben keresnek állást, ráadásul júniusban a legnagyobb mértékben, 17,8 százalékkal a legfeljebb általános iskolát végzett álláskeresők száma mérséklődött. E csoportban a diplomások száma májushoz viszonyítva 7 százalékkal, az előző év júniusához képest pedig 17,2 százalékkal csökkent.

A teljes cikket a Magyar Nemzet keddi számában olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.