Belehúzott az ipari termelés

Közel 10 százalékkal volt nagyobb a termelés mértéke májusban, mint egy évvel korábban.

MNO
2014. 07. 04. 8:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző hónappal összevetve 1,0 százalékkal csökkent az ipari termelés a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint. Márciusban havi összevetésben 10,6, áprilisban 10,1 százalékkal bővült az ipari kibocsátás a nyers adatok szerint, azaz májusban kissé lassult a növekedés. Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta: a lassulásnak elsősorban az az oka, hogy néhány vegy- és élelmiszer-ipari ágazatban az előző hónapokban regisztráltnál kisebb mértékű volt a növekedés. Az év első öt hónapjában 9,0 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés, mint az előző év azonos időszakában.

Schindele Miklós hozzáfűzte: bár a növekedés lassult, májusban is csaknem minden ipari ágazatban növekedés volt. Idén a termelés bővülésében elsősorban a járműgyártás, illetve a hozzá kapcsolódó beszállítói ágazatok, valamint az élelmiszeripar eladásainak növekedése játszott szerepet. 2013 májusában az ipari termelés 2,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, míg az előző hónapban a nyers adatok szerint 5,0, a naptárhatással kiigazítva pedig 2,6 százalékos volt a növekedés, vagyis a kibocsátás most májusi lassulásában a bázishatás nem játszott szerepet. Az ipari termelés növekedése tavaly szeptember óta töretlen az éves összevetésű mutatók tanúsága szerint, márciusban és áprilisban két számjegyű fellendülést mutatott.

 

Az év első négy hónapjában a havi adatok is folyamatos növekedést jeleztek – az áprilisi 2,4 százalékos növekedés a márciusi 0,5 százalékos emelkedésre épült rá.

Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház makroelemzője elmondta: májusban az ipari termelés 9,6 százalékos növekedése ugyan kicsit lassult az előző hónapokhoz képest, de ez nem az a mérték, ami miatt aggódni kellene. A számok alapján látszik, hogy az elkezdődött kedvező folyamatok az iparban folytatódtak, a trend nem változott – tette hozzá. Megjegyezte, hogy az előzetes számok alapján a háttérfolyamatokról még sok minden nem derül ki, ugyanakkor az előző hónapokban is látszott – és a részletes adatok várhatóan megerősítik májusban is –, hogy a járműipari kiemelkedő teljesítmény mellett más alágazatokban is élénkülhetett a növekedés. Az elemző várakozásai szerint ez a lendület a következő hónapokban is kitarthat, az év vége felé fog kissé csökkenni. Az év egészét tekintve idén a 6-7 százalék közötti éves növekedés várható az iparban.

Balatoni András, az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője kiemelte: a havi bázison regisztrált csökkenés negatív meglepetés, mivel arra számítottak, hogy a dinamika pozitív tartományban marad. Mindemellett az ipari termelés havi adatait jelentős változékonyság jellemzi, ezért egy hónap adatából nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni – vélekedett. A beszerzésimenedzser-index – bár csökkent az elmúlt hónapokban – továbbra is a növekedési küszöbérték felett van, a bizalmi indikátorok historikusan magas szinten állnak, emellett pedig az áprilisi megrendelésállomány is közel 20 százalékos emelkedést mutat, fűzte hozzá.

A KSH a 2014 májusi részletes adatokat július 14-én közli.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.