Foglalkoztatottak: 1992 óta nem volt ilyen jó eredmény

190 ezerrel többen dolgoztak a második negyedévben, mint egy éve. A munkanélküliek számában jelentős a csökkenés.

2014. 07. 30. 7:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A foglalkoztatottak száma 4,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A foglalkoztatottak közül 4 millió 91 ezren tartoztak a 15-64 évesek korcsoportjába, az őket jellemző foglalkoztatási arány 61,7 százalék volt, 3,4 százalékponttal magasabb, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Április-júniusban a 15-64 éves férfiak közül 2 millió 213 ezren voltak foglalkoztatottak, foglalkoztatási rátájuk 3,4 százalékponttal 67,8 százalékra nőtt. A 15-64 éves foglalkoztatott nők száma 1 millió 878 ezer volt, esetükben a foglalkoztatási ráta értéke 3,3 százalékponttal 55,7 százalékra javult az előző év azonos időszakához képest.

Fazakas Péter, a Buda-Cash Brókerház elemzője kiemelte: a második negyedévben a foglalkoztatottak száma 190 ezerrel volt több az egy évvel korábbihoz képest. Ennek többségét a nem közfoglalkoztatottak adták, akiknek száma 167 ezerrel nőtt. A közfoglalkoztatottaké ugyanakkor 23 ezerrel, tehát nem csak a közfoglalkoztatás „húzta” a munkaerőpiacot.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője rámutatott: a foglalkoztatás első negyedéves növekedési üteme nagyobb volt, mint a második negyedévé, mert az első három hónapban jelentős szerepe volt a téli közmunkaprogramoknak. Az elemző szerint a közmunkaprogramok hatását kiszűrve a munkaerő-piaci folyamatok lassú, de fokozatos javulást mutatnak, ami összhangban van a gazdaság élénkülésével.

A legjobb munkavállalási korú, 25-54 éves, valamint az 55-64 éves foglalkoztatottak száma is nőtt, az előbbiek foglalkoztatási rátája 3 százalékponttal 78,5 százalékra, utóbbiaké pedig 3,2 százalékponttal 41,6 százalékra emelkedett. A 15-24 éves korosztályból 257 ezren voltak foglalkoztatottak, 23,1 százalékos foglalkoztatási rátájuk 3,9 százalékponttal volt több, mint 2013. április–júniusban.

Valamennyi régióban emelkedett a 15-64 évesek foglalkoztatási rátája. A Nyugat-Dunántúlé nőtt a legjelentősebben, 4,8 százalékponttal az egy évvel azelőttihez viszonyítva, a foglalkoztatás szintje itt vált a legmagasabbá, 66,2 százalékossá. A legalacsonyabb, 55 százalékos foglalkoztatási ráta továbbra is Észak-Magyarországot jellemezte, bár értéke az egy évvel korábbihoz képest 3,8 százalékponttal javult – közölte a KSH.

A KSH a munkanélküliségi adatokat is nyilvánosságra hozta szerdán. Eszerint a számuk az egy évvel korábbihoz képest 91 ezerrel, 359 ezerre csökkent az idei év második negyedévében, a munkanélküliségi ráta 2,3 százalékponttal, 8 százalékra mérséklődött. Április-júniusban a 15-74 éves munkanélküli férfiak száma 192 ezer volt, 46 ezerrel kevesebb, mint egy évvel ezelőtt, munkanélküliségi rátájuk 2,1 százalékponttal, 7,9 százalékra csökkent.

A munkanélküli nők 167 ezres létszáma 44 ezerrel volt alacsonyabb az előző év azonos időszakában regisztráltnál, munkanélküliségi rátájuk pedig a 2,4 százalékpontos csökkenéssel 8,1 százalék volt. A 25-54 évesek, azaz az úgynevezett legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 2,0 százalékponttal 7,3 százalékra, az 55-64 éveseké pedig 1,6 százalékponttal 6,3 százalékra csökkent.

A munkanélküliek 17,9 százaléka a munkaerőpiacon csak kis számban jelenlévő 15-24 éves korosztályból került ki. A korcsoport 20,0 százalékos munkanélküliségi rátája 6,9 százalékponttal volt alacsonyabb április-júniusban, mint egy évvel korábban. A munkanélküliek 51,0 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 19 hónap volt. A hét statisztikai régió mindegyikét csökkenő munkanélküliség jellemezte – közölte a KSH. Négyben – Közép-Magyarországon, valamint Közép-, Nyugat- és Dél-Dunántúlon – 8,0 százalék alatti a munkanélküliségi ráta.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal adminisztratív adatai szerint június végén 439 ezer volt a nyilvántartott álláskeresők létszáma, ez 11,8 százalékkal kevesebb, mint 2013 júniusában volt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium reagálásában kiemelte: a foglalkoztatottak számának növekedésében szerepet játszik a munkát terhelő adók csökkentése, az aktivitást ösztöntő intézkedések, illetve a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulat. Kiemelik, hogy a kedvező adatok pozitívan hatnak a költségvetés bevételeire, emellett a háztartások fogyasztási kiadásait is emelik, így elősegítve a gazdaság bővülését. Kiemelik, a 61,7 százalékos foglalkoztatottsági ráta 1992 óta a legjobb eredmény.

Decemberig újabb százháromezer embert vonnak be a közfoglalkoztatásba – tudta meg a Magyar Nemzet. Így augusztusban már 244 ezren kaphatnak segély helyett munkát.

 

Minden vizsgált kategóriában jelentősen csökkent az álláskeresők száma az egy hónappal és az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest – derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adataiból. Az alacsony iskolai végzettségűek között éppúgy folyamatosan javul a helyzet, mint a diplomások, a pályakezdők vagy a korábban szociális segélyen élők körében.

 

Orbán Viktor miniszterelnök július elején a Master Good cégcsoport üzemavatóján a foglalkoztatás bővülésének háttereként a magyar vállalkozó szellemet jelölte meg. A kormányfő hangsúlyozta, 100 magyar dolgozóból 75-nek magyar kis- és középvállalkozások adnak kenyérkereseti lehetőséget.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.