Újabb történelmi mélypontra lökhetik az alapkamatot

Mindenki az alapkamat 2,2 százalékra való csökkentését várja a monetáris tanácstól.

KA
2014. 07. 21. 8:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár gyülekeznek a felhők az Európai Unió gazdasága felett, ez pedig a magyar gazdaságot is érintheti, a Saxo Bank elemzője további kamatcsökkentést vár. A magyar gazdaság, bár az ipari termelési index alapján a növekedés lendülete júliusban mérséklődött, a makroadatok szintjén továbbra is erős. Mivel azonban a kelet-közép-európai országok erősen függenek az Európai Unió központi gazdaságainak mindenkori állapotától, Végh István, a Saxo Bank szakértője arra számít, hogy a Magyar Nemzeti Bank júliusi kamatdöntő ülésén további 10 bázisponttal, 2,2 százalékra csökkenti az alapkamatot, kiemelve a külső tényezőkkel kapcsolatos aggodalmakat, miközben iránymutatásán nem változtat, azaz fenntartja a további kamatvágás lehetőségét.

Arra az esetre, ha az unió gazdaságainak helyzete a következő hónapokban tovább romlik, az MNB akár az alapkamat-csökkentés felgyorsítását is kilátásba helyezhetné, így a mostanit követő kamatdöntő ülések akár 25-25 bázispontos vágásokat is eredményezhetnének. Az EU esetleges tartós gyengélkedése azonban előbb-utóbb mindenképpen rányomja a bélyegét a befektetési környezetre, így a befektetők kockázatvállalási hajlandóságának romlásával jelentősen gyengülhet a forint – alapvetően az ezzel kapcsolatos kilátások szabnak határt annak, hogy az MNB az alapkamatot végeredményben meddig csökkentheti, illetve mennyivel engedheti 2 százalék alá – tette hozzá.

A Reuters hírügynökség által megkérdezett mind a 18 elemző az alapkamat 10 bázispontos csökkentését várja az MNB keddi kamatdöntő ülésén. Egy hónappal korábban a megkérdezett elemzők szintén hasonló mértékű csökkentést vártak, akkor pontosak voltak az előrejelzéseik.

Az MNB egyes tisztviselőinek nyilatkozata alapján valószínűtlen, hogy 2 százalék alá csökkenjen az alapkamat, de az elemzők szerint még elképzelhető, hogy július után augusztusban is kis kamatcsökkentés lesz.
Néhány megkérdezett szerint a nyári kamatcsökkentést 2014 végén vagy 2015 elején már kamatemelés követheti.

Július 11-én Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Vs.hu-nak adott interjúban hangsúlyozta, hogy minden bázispont számít. „Jelen pillanatban úgy látom, hogy még egy-két csökkentésre van mód, és nagyjából ennyire lehet szükség ahhoz, hogy az MNB elérje elsődleges célját” – mondta az alelnök a hírportálon megjelent interjúban, utalva arra, hogy a jegybanknak nincs kamatcélja, a döntést a jegybanki inflációkövető célrendszer teljesítése motiválja. Hozzátette, hogy a környezet ugyanakkor megváltozhat, és ez természetesen hatással lehet a monetáris tanács értékelésére.

Nagyon közel vagyunk az utolsó kamatcsökkentéshez, és miután ez megtörténik, szólni fogunk – mondta el Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, a monetáris tanács tagja július 10-én a Portfolio.hu-nak. Ahogy Matolcsy György jegybankelnök Londonban célzott rá, a kétszázalékos szintig szerinte sem süllyed az alapkamat, a mostani 10 bázispontosnál lassabb ütemű kamatvágásra pedig nem kell számítani.

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa legutóbb június 24-én, kedden csökkentette az alapkamatot 2,4 százalékos szintről 2,3 százalékra. A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak. Az MNB 2012 augusztusában kezdett enyhítési ciklusba, a kamatcsökkentés 7 százalékról indult.

A TakarékBank elemzői szerint nyár közepéig 2,1 százalékig is csökkenhet az alapkamat, az emelési ciklus „sima átmenettel” való megkezdése miatt azonban már augusztusban véget érhet a csökkentések sora. Az alapkamat- emelést valószínűleg 2015 második negyedévétől kezdi meg az MNB, és kis lépésekben a jövő év végéig 3,25 százalékig, maximum 3,5 százalékig folytathatja – mondta Oszlay András, a TakarékBank elemzési részlegének vezetője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.