A kormány napirendjén az almaválság

Ma kerülhet a kormány elé az almatermelők megsegítésének elemeit tartalmazó előterjesztés.

Dénes Zoltán
2014. 08. 27. 4:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz embargó miatt létrehozott uniós segélyalap lenne a forrása annak a kormányzati intézkedéscsomagnak, amellyel a bajba jutott almatermelőket kívánja támogatni a kabinet – értesült a Magyar Nemzet. Úgy tudni, alapvetően a meggynél is jelentkező zavarok levezetésére használt megoldások jöhetnek jelen esetben is szóba, vagyis a kormány kivonná a többlettermést a piacról, a feldolgozók támogatásán keresztül. Ugyanakkor információk szerint a szakértők és a földművelésügyi tárca több más lehetőséget is felvetett. Többek között az állam által felvásárolt almát ingyen osztanák szét a rászorulók között. Emellett a tárolás és a sűrítmény készítésének támogatása is felvetődött, és a hazai gyümölcs vásárlására buzdító marketingakciókat is szerveznének.

Az idén rekordmennyiségű alma termett hazánkban és a régióban, ezért érinti nagyon rosszul a termelőket az Oroszország által bevezetett élelmiszerimport-tilalom. A gazdálkodók jelenleg csak veszteséggel képesek értékesíteni a portékát. Az idén Magyarországon várható 780-800 ezer tonnás almatermés 70 százalékát ipari feldolgozásra szánják, a maradék pedig étkezési minőségű lesz. A hazai fogyasztást és a feldolgozási lehetőségeket figyelembe véve 150-200 ezer tonna almát kellene a külpiacokon értékesíteni, vagy fel kellene dolgozni és tárolni.

Korábbi nyilatkozatok szerint idén a piaci gondokat súlyosbítja, hogy a Moszkva által meghirdetett embargó miatt a lengyel gazdáknál is másfél millió tonnás többlet jelentkezik az almapiacon.

A teljes cikket a szerdai Magyar Nemzetben olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.