Csatasorba álltak az állam ügyvédjei

Általános meghatalmazást adott a szaktárca azoknak az ügyvédi irodáknak, amelyek a magyar államot képviselik majd a bankperekben.

Jakubász–Kulcsár
2014. 08. 15. 3:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus 25-ig nyújthatják be a bankok a Fővárosi Törvényszékhez azokat a keresetleveleket, amelyekben igazolhatnák: tisztességesen jártak el, amikor egyoldalúan felemelték a kamatot, a díjat vagy a költségeket a korábban megkötött devizaügyekben. A július 4-én elfogadott adósmentő törvény ugyanis feltételezi, hogy az egyoldalú szerződésmódosítás tisztességtelen, érvénytelen volt, ám megadja a hitelintézeteknek a lehetőséget, hogy ennek ellenkezőjét bebizonyítsák a bíróságon. A pénzügyi szervezeteknek csatolniuk kell a módosítást lehetővé tévő általános szerződési feltételeik megfelelő pontjait. Az alperes mindegyik esetben a magyar állam lesz.

A per megindítására július 26-a óta van lehetőség, ám az elmúlt hetekben még egyetlen pénzintézet sem kereste meg a törvényszéket. Beadványaik a következő egy hétben futhatnak be. Az állam képviseletével ügyvédi irodákat bíznak meg. Kérdésünkre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tegnap azt közölte: meghívásos pályázati eljárással öt jól felkészült ügyvédi irodát választottak ki. A koordinációt ellátó Jurasits Ügyvédi Irodával a megbízási szerződést már aláírták. Az iroda ötvenezer forint plusz áfa óradíjat kap a munkájáért.

A teljes cikket a Magyar Nemzet pénteki számában olvashatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.