Buknak a bankok

Négy pénzügyi intézmény állam ellen benyújtott keresetét utasította el első fokon a Fővárosi Törvényszék.

LM
2014. 09. 17. 9:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elutasította a Fővárosi Törvényszék a Santander Consumer Finance Pénzügyi Vállalkozás Zrt. magyar állam ellen indított devizahitelekkel kapcsolatos keresetét szerdán kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében.

A bíróság egyben 1 millió 905 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte a felperes pénzintézetet. A bíró az indoklásban rámutatott: a pénzügyi intézmény által alkalmazott legtöbb szerződéses feltétel nem felelt meg a szimmetria elvének. Nem elég ugyanis, ha a fogyasztó számára pozitív körülményváltozás esetén a szerződéses rendelkezés nem zárja ki az egyoldalú módosítást, ezt kifejezett kötelezettségként kell rögzíteni a szerződésben – mondta.

Az átláthatóságnak sem felelt meg a hitelintézet mindegyik kikötése, az objektivitás, tételes meghatározás és a felmondhatóság elvének azonban majdnem teljes mértékben – tette hozzá.

Elutasította a Fővárosi Törvényszék a Summit Pénzügyi Zrt. magyar állam ellen indított devizahitelekkel kapcsolatos keresetét szerdán kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében. A bíróság elutasította a felperes pénzintézet azon kérelmét, hogy a törvényszék forduljon az Alkotmánybírósághoz és az Európai Bírósághoz, és 381 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte a felperest.

Az ítélet indoklásában a bíró kiemelte: a pénzügyi intézmény által alkalmazott szerződéses feltételek nem feleltek meg mindegyik, a törvényben meghatározott elvnek. Kiemelte az egyértelmű megfogalmazás, a ténylegesség és az arányosság kritériumait.

A tárgyalást követően a felperes jogi képviselője az MTI érdeklődésére azt mondta, hogy az ítélet áttanulmányozása után döntenek a fellebbezésről.

Elutasította a Fővárosi Törvényszék a Hypo Alpe-Adria Leasing Zrt. magyar állam ellen indított devizahitelekkel kapcsolatos keresetét szerdán kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében.

A bíróság elutasította a felperes pénzintézet indítványát az  Alkotmánybírósági normakontrollról, és 15 napon belül 1 millió 270 ezer ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte a felperest.

A bíróság a visszamenőleges jogalkotással kapcsolatban megjegyezte: egy korábbi Ab határozat szerint a jogszabály kivételesen megváltoztathatja a hatályba lépése előtt megkötött szerződések tartalmát.
A bíróság megállapította: a pénzintézet által alkalmazott általános szerződési feltételek egyike sem felelt meg maradéktalanul a törvényi feltételeknek.

A törvényszék elutasította az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. devizahitelekkel kapcsolatban a magyar állam ellen benyújtott keresetét. A kihirdetett ítélet elsőfokú, nem jogerős. A bíró szóbeli indoklása szerint a felperes hitelintézet egyoldalú szerződésmódosítást – kamat-, díj-, illetve költségemelést – lehetővé tevő általános szerződési feltételeinek tisztességessége és érvényessége nem volt megállapítható. Elutasította a bíróság a felperes részleges érvénytelenség megállapítására vonatkozó kérelmét is. Az FHB a kérelmet egyben az Allianz Bank jogutódjaként nyújtotta be. A bank jogi képviselője az ítélethirdetést követően újságíróknak azt mondta, részletesen tanulmányozni kívánják a nagy terjedelmű ítéletet, és azt követően döntenek arról, hogy fellebbeznek-e.

A Fővárosi Törvényszék a Lakiteleki Takarékszövetkezet tárgyalását szeptember 30-ra halasztotta szerdán.

Kedden az állam ellen indított polgári perekben a Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiuma mintegy tizenkét pénzintézet ügyében hozott ítéletet. Ezek többnyire elsőfokúak és nem jogerősek, a Nagykáta és Vidéke Takarékszövetkezet esetében pedig elhalasztották a döntést.

A fogyasztókkal szembeni elszámolások befejezése után új időszámításnak kell kezdődnie a magyar bankrendszerben – hangsúlyozta Trócsányi László igazságügyi miniszter kedden az elszámolási törvényjavaslat általános vitáját megnyitó parlamenti expozéjában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.