Tucatnyi devizaperben született ítélet

Tizenkét pénzintézet devizahiteles-keresetét utasította el kedden a Fővárosi Törvényszék, egy estben halasztott.

KG
2014. 09. 16. 14:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden a Credit House Magyarország Ingatlanfinanszírozási Zrt., a Lombard Ingatlan Zrt., a Nagykáta és Vidéke Takarékszövetkezet, a Budapest Autófinanszírozási Zrt., a Sberbank Magyarország Zrt., a Lombard Pénzügyi és Lízing Zrt., az Aegon Magyarország Hitel Zrt., a Porsche Bank Zrt., a Kinizsi Bank Zrt., az Örkényi Takarékszövetkezet, az Erste Lakáslízing Zrt., az UniCredit Leasing Immotruck Pénzügyi Szolgáltató Zrt. és az UniCredit Leasing Hungary Pénzügyi Szolgáltató Zrt. keresete kerül napirendre.

Eddig a bíróság harminc ítéletet hozott, ebből huszonhét felperesi keresetet utasított el teljesen, három esetben adott részben helyt a keresetnek. Egy ügyben a pénzintézet visszalépett, három pert pedig felfüggesztettek azért, mert a bíró az Alkotmánybírósághoz fordult. A visszalépő a Banco Primus Fióktelep Magyarország volt, részlegesen pedig a K&H Bank Zrt., az UCB Ingatlanhitel Zrt. és a Magyar Cetelem Bank keresetét hagyták jóvá. Az Alkotmánybírósághoz az Eger és Vidéke Takarékszövetkezet, az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank perében, valamint az OTP Ingatlanlízing ügyében fordul a Fővárosi Törvényszék. Az Igazságügyi Minisztérium soron kívüli alkotmánybírósági elbírálásban bízik.

Elutasította a bíróság a Budapest Autófinanszírozási Zrt. keresetét a Fővárosi Törvényszék kedden kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében. A bíróság az ítélet szóbeli indoklásában rögzítette, hogy az általános szerződési feltételek egyoldalú szerződésmódosítást lehetővé tevő pontjai egyetlen vizsgált időtartamban sem feleltek meg a tételes megfogalmazás elvének, a módosítás lehetséges feltételeinek taxatív felsorolása helyett csupán példákat említ a szerződés, így nem felelhetett meg az objektivitás és az arányosság elvének sem.

A bíró rámutatott: a közelmúltban elfogadott jogszabály szerint ez elvek konjunktívak, tehát amennyiben akár egyetlen elvnek nem felelnek meg a vizsgált szerződések, érvénytelenek és tisztességtelenek, még akkor is, ha jelen esetben a pénzintézet általános szerződési feltételei minden időpontban eleget tettek a felmondhatóság, a szimmetria és az egyértelműség elvének. A bíróság elutasította a pénzintézet eljárás felfüggesztésére és az Alkotmánybírósághoz, illetve az Európai Bírósághoz fordulásra vonatkozó indítványát, és 1,938 millió forint perköltség megfizetésére kötelezte. A felperes pénzintézet jogi képviselője a tárgyalás után újságírói kérdésre úgy nyilatkozott: valószínűleg fellebbeznek.

Szintén elutasították a Credit House Magyarország Ingatlanfinanszírozási Zrt. keresetét. A törvényszék kedden kihirdetett elsőfokú ítélete nem jogerős. A szóbeli indoklás szerint nem felel meg a nyáron elfogadott devizahiteles-törvény követelményeinek egyebek között az, hogy az egyoldalú szerződésmódosítás felperes által meghatározott általános szerződési feltételei nem egyértelműek, ugyanis olyan túl tág megfogalmazásokat használnak, mint például a szabályozási környezet változása vagy a piaci viszonyokra való utalás. A bíróság elutasította a felperes pénzügyi intézmény eljárás felfüggesztésére és Alkotmánybírósághoz fordulásra irányuló indítványát is.

A Lombard Ingatlan Zrt. keresetét is elutasította a Fővárosi Törvényszék elsőfokú, nem jogerős ítéletében. A szóbeli indoklás szerint nem felel meg a nyáron elfogadott devizahiteles-törvény követelményeinek egyebek között az, ha nem világos a terhek fogyasztóra hárításának módja és mértéke, ha a fogyasztó nem tudhatja, hogy egyes feltételek változása esetén milyen tehernövekedésre számíthat, illetve ha semmi nem kényszeríti a pénzügyi intézményt a fogyasztó terheinek csökkentésére. A bíróság mellőzte a felperes indítványát az eljárás felfüggesztésére és az Alkotmánybírósághoz fordulásra.

A törvényszék ugyancsak elutasította a Lombard Pénzügyi és Lízing Zrt. keresetét. Az ítélet szintén elsőfokú és nem jogerős. A bíróság egyben 1,27 millió forint perköltség megfizetésére kötelezte a felperes pénzintézetet. Az ítélet szóbeli indoklásában elhangzott: a szimmetria törvényben előírt elve nem érvényesül, ha a pénzügyi intézményt semmi sem kényszeríti arra, hogy csökkentse a fogyasztó terheit, azaz ha a terhek csökkentése csak jogosultsága, nem kötelezettsége a hitelezőnek. Hozzátette: sérti az átláthatóság elvét, ha a díjak és költségek módosítását felsoroló feltételek mellett nincs szó arról, hogy milyen mértékben kerülhet sor a terhek módosítására. A fogyasztónak előre kell tudnia mérlegelni, milyen terhekre számíthat a jövőben.

A bíró rámutatott: nem felel meg az egyértelmű és érthető megfogalmazás elvének, ha egy-egy szerződéses kikötés értelmezésénél a fogyasztót a pénzügyi intézmény összeolvasásra kényszeríti. Sérti a törvényben nevesített elveket, ha a különböző dokumentumokból, illetve részeket szerkesztve határozza meg azokat a feltételeket, amelyek bekövetkezésekor a szerződéses költség, kamat vagy díj egyoldalúan, a hitelező részéről módosul. A bíró kiemelte: átláthatatlan az a szerződéses kikötés, amely egyrészről látszólag referenciakamathoz köti a kamat mértékének változását, másrészről a kamaton belül a kamatláb tekintetében egyoldalú módosításra ad lehetőséget a hitelező számára.

A Fővárosi Törvényszék szintén elutasította a Sberbank Magyarország Zrt. keresetét. A keddi ítélethirdetésen a bíró kifejtette, hogy a Sberbank által alkalmazott szerződéses feltételek nem feleltek meg például az objektivitás, ténylegesség és arányosság elvének.

A törvényszék délelőtt tárgyalta a Nagykáta és Vidéke Takarékszövetkezet magyar állam ellen benyújtott keresetét is. Ebben az ügyben szeptember 30-ára halasztotta a döntést a bíróság.

Az Aegon Magyarország Hitel Zrt. üzletszabályzata és általános szerződési feltételei nem feleltek meg a közelmúltban elfogadott jogszabálynak, bár az egyoldalú szerződésmódosítás kikötései közelítettek a megfelelési ponthoz. Így a vállalat keresetét is elutasították a Fővárosi Törvényszéken.

A határozat szóbeli indoklása szerint a vizsgált kezdeti időszakokban nem volt biztosítva a fogyasztónak a felmondhatóság lehetősége, illetve a szerződés sem módosulhatott részére kedvező irányba. A törvényszék szerint továbbá az objektivitás elve sem teljesül, mert a forrásköltséget az árazási elvekben határozták meg, amelyek üzleti titkot képeznek, így nem lehet a szerződés része, és jogszerűen nem hathat ki a módosításra.

Az UniCredit Leasing Immotruck Zrt. keresete a devizahitel szerződései tisztességtelenségét kimondó törvényi vélelem megdöntésére irányult. A bíróság végül elutasította a cég igazságügyi szakértő kirendelésére szóló kérelmét, továbbá azt is, hogy az Alkotmánybírósághoz, valamint az Európai Bírósághoz forduljon.

Elsőfokú, nem jogerős ítéletben a Porsche Bank Zrt. devizahiteles-szerződései egyoldalú módosításának tisztességességével kapcsolatos keresetét szintén elutasította a Fővárosi Törvényszék. A felperes annak a törvényi vélelemnek a megdöntését kísérelte meg az állam ellen indított perben, amely szerint tisztességtelenek és érvénytelenek a bank általános szerződési feltételeiben a devizahiteles-szerződések egyoldalú módosítását – kamat-, díj- és költségemelést – lehetővé tevő kikötések.

A Porsche Bank Zrt.-hez hasonlóan az Erste Lakáslízing Zrt. is annak a törvényi vélelemnek a megdöntését kísérelte meg az állam ellen indított perben, amely szerint tisztességtelenek és érvénytelenek a bank általános szerződési feltételeiben a szerződések egyoldalú módosítását lehetővé tevő kikötések. A bíróság szerint az Erste Lakáslízing Zrt. általános szerződési feltételei nem feleltek meg a törvényben rögzített elveknek, így elutasította a keresetet.

Elutasították az Örkényi Takarékszövetkezet magyar állam ellen benyújtott devizahitelekkel kapcsolatos keresetét is a keddi, elsőfokú, nem jogerős ítéletben. A döntés szóbeli indoklása szerint a felperes részleges megfeleltségre irányuló indítványa megalapozatlan, a takarékszövetkezet egyoldalú szerződésmódosítást lehetővé tevő kikötései nem felelnek meg a törvényben rögzített kritériumnak, így tisztességtelenek és érvénytelenek. A bíróság elutasította a pénzintézetnek az eljárás felfüggesztésére tett indítványát, ahogy azt is, hogy a bíróság az Alkotmánybírósághoz, illetve az Európai Bírósághoz forduljon. A felperest 400 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte a testület.

A Fővárosi Törvényszék kedden első fokon elutasította az UniCredit Leasing Hungary Pénzügyi Szolgáltató Zrt. keresetét. A bíróság a hitelintézet valamennyi szerződési feltételét tisztességtelennek nyilvánította, egyúttal visszautasította azt, hogy az Alkotmánybírósághoz, valamint az Európai Bírósághoz forduljon az ügyben.

Elutasította a Fővárosi Törvényszék a Kinizsi Bank Zrt. magyar állam ellen indított devizahitelekkel kapcsolatos keresetét kedden kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében. Az elsőfokú határozat ellen nyolc napon belül lehet fellebbezni a Fővárosi Ítélőtáblánál. A bíróság egyben kötelezte a felperes pénzintézetet a perköltség megfizetésére. A felperes pénzintézet jogi képviselője a tárgyalás után az MTI érdeklődésére azt mondta, hogy minden bizonnyal fellebbeznek az ítélet ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.