Horvátország nem kér az IMF segítségéből

A Nemzetközi Valutaalap technikai támogatása mellett másra nincs szükségük.

mr
2014. 09. 17. 14:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint ismert, a horvát kormányban már többször felmerült, hogy az országnak az IMF-hez kellene fordulnia segítségért. Legutóbb múlt év novemberében pendítette meg Slavko Linic akkori pénzügyminiszter, hogy nem kellene elutasítani az IMF segítségét. A kabinet azonban korántsem volt egységes ebben a kérdésben, így több kormánytag ellenkező álláspontra helyezkedett. Branko Grcic regionális fejlesztésekért és uniós alapokért felelős miniszter akkor kijelentette: az ország a maga lábán is meg tud állni. Véleménye szerint az IMF szokványos módszerei, például a kiadások mérséklése Horvátországban nem vezetnének célra, ő inkább a gazdaság élénkítésében látja a megoldást. A horvát kormány így végül nem fordult a valutaalaphoz.

Mindezek után hideg zuhanyként érte a horvát lakosságot az IMF ez év áprilisi becslése, melyben a szervezet szakértői azt állították, hogy Horvátország kivételével a régió országai ebben az évben kétszer akkora gazdasági növekedést produkálhatnak, mint tavaly. Az elmúlt hónapokban ezért egyre több horvát közgazdász vetette fel, hogy igénybe kellene venni az IMF segítségét. A szakemberek azzal érveltek, hogy már hatodik éve nincs gazdasági növekedés, ezért nemzetközi segítségért kellene folyamodni, hogy végrehajtsák azokat a fájdalmas reformokat, amelyek a gazdaság beindításához szükségesek.

A pénzügyminiszter keddi nyilatkozatával ezekre a hangokra is reagált, majd hozzátette: számításai szerint a kormány gazdaságélénkítő intézkedései már hat hónapon belül eredményre fognak vezetni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.