Így tehet be a magyar gazdaságnak az ukrán helyzet

Bár jók az adataink, lassulhat a gazdaság; ugyanakkor a devizahitelek forintosítása miatt csökken az ország sérülékenysége – közölték londoni elemzők.

VZ
2014. 09. 02. 17:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bank of America Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai közölték: az első félévi erőteljes teljesítmény alapján 3 százalékos magyar GDP-növekedést várnak 2014 egészére, de ez a prognózis már tartalmazza a cég azon várakozását, hogy a második félévben erőteljesen lassul a magyar gazdaság bővülése.

A ház szerint az orosz–ukrán konfliktus ellenszele 2015-ben akár 1 teljes százalékponttal is lassíthatja a magyar gazdasági növekedést az idei évre várt ütemhez képest. A Bank of America Merrill Lynch londoni szakértői főleg az export és a beruházások növekedési lendületének lanyhulásától tartanak az ukrajnai válság miatt. Előrejelzésük szerint ebben a környezetben az éves összevetésű magyarországi infláció a jelenlegi alapeseti várakozásokkal ellentétben esetleg 2015 végéig sem éri el a Magyar Nemzeti Bank 3 százalékos célját, csak 2016-ban. A magyar gazdaság lendületének lassulásával más nagy londoni házak is számolnak, szintén külső okok miatt.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni közgazdászai legutóbbi felülvizsgált becslésükben közölték, hogy a második negyedévi adatok alapján az eddigi 3-ról 3,3 százalékra emelték a magyar gazdaság egész évi növekedésére szóló prognózisukat, annak ellenére is, hogy a cég 2014 második felében 3 százalék körüli éves ütemre lassuló növekedéssel számol Magyarországon. A lassulást valószínűsítő prognózisukat a JP Morgan elemzői azzal a véleményükkel indokolták, hogy jóllehet az ipari rendelésállomány és a bizalmi jelzőszámok a jelenlegi negyedév kezdetén is még magasak voltak, a „külső ellenszél” ha késleltetve is, de el fogja érni a magyar gazdaságot.

Egyes citybeli elemzői vélemények szerint ugyanakkor Magyarország és Közép-Európa egésze számára nem az ukrajnai válság, hanem az euróövezeti gazdaság gyenge teljesítménye a nagyobb aggodalomforrás befektetői szempontból.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai az ukrajnai fejlemények lehetséges járványhatásáról összeállított tanulmányukban hangsúlyozták: a közép-európai EU-gazdaságok oroszországi kapcsolatai jelentősek, de nem annyira, amennyire a közvélekedés tartja; az euróövezet messze fontosabb exportpiacuk, mint Oroszország. A társaság szerint a közép-európai piacokon aktív befektetők számára ezért aggályosabbak az utóbbi hónapok gyenge euróövezeti aktivitási adatai, köztük a legutóbb közzétett valutauniós gazdasági hangulati jelzőszámok. Ezzel együtt is azonban a közép-európai részvényárazásoknak és a helyi valutáknak is van erősödési mozgásterük – vélekedtek a cég elemzői.

A ház előrejelzése szerint a forint 2014 végére 300, 2015 végére 295 forint/euróig erősödik. A Capital Economics várakozása szerint a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe a jövő év végére 19 500 pontig emelkedhet.

A Bank of America Merrill Lynch londoni elemzői keddi prognózisukban kitérnek a devizaalapú hitelek ügyében tervezett intézkedésekre, hangoztatva azt a véleményüket, hogy a lakossági devizaadósság-teher enyhítését célzó lépések elősegíthetik a magyar gazdaság sérülékenységének csökkenését. A ház szerint ennek egyik tényezője az, hogy a következő egy évben várhatóan csökkenésnek indul a nem teljesítő kinnlevőséghányad, mindenekelőtt a lakossági hitelállomány esetében, tekintettel arra, hogy a háztartások egy része a folyamatban lévő jogi viták miatt leállt devizaalapú kötelezettségeinek törlesztésével.

Emellett a devizaalapú hitelek átváltásához valószínűleg az MNB is támogatást nyújt. A Bank of America Merrill Lynch londoni szakértőinek számításai szerint a cég által felvázolt „legmerészebb forgatókönyv” esetén – amely a teljes, hozzávetőleg 11 milliárd eurós devizaalapú ingatlanhitel-állomány egy lépésben való átváltásával számol – a jegybanki devizatartalék átmenetileg 24 milliárd euróra csökkenne, ami három és fél havi importszámla fedezetére lenne elég a jelenlegi öthavi importszámla-egyenérték helyett. Az elemzők szerint ugyanakkor az EU-alapokból érkező folyósítások jövőre várhatóan 5-6 milliárd euróval visszatöltik a magyar devizatartalékot.

A ház várakozása szerint az orosz–ukrán konfliktus és a gyenge euróövezeti teljesítmény legvalószínűbb együttes hatása a magyar monetáris politikára az lehet, hogy a várakozásokhoz képest később kezdődik az MNB szigorítási ciklusa.

A társaság londoni elemzői jelenleg azzal számolnak, hogy a magyar jegybank 2015 negyedik negyedévében 3,00 százalékra emeli vissza alapkamatát a mostani 2,10 százalékról annak érdekében, hogy a reálkamat pozitív tartományban maradhasson. A cég szakértői azonban – főleg az euróövezet lefelé ható növekedési kockázatai miatt – látnak lehetőséget további mérsékelt MNB-kamatcsökkentésre is az idei év vége előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.