Kész a közlekedés fejlesztési stratégiája

A Nemzeti Közlekedési Infrastruktúra-fejlesztési Stratégiát a kormány már el is fogadta.

KG
2014. 09. 18. 12:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Becsey Zsolt aláhúzta: a stratégia a magyar közlekedési infrastruktúra fejlesztésén keresztül, a gazdasági folyamatokat hatékonyan kiszolgálva javítja az ország versenyképességét. Emellett segíti az emberek jó színvonalú mobilitását. Felhasználja a kutatás és fejlesztés, valamint az innováció eredményeit azért, hogy a kitűzött célokat fenntartható módon lehessen megvalósítani – tette hozzá. Kifejtette: a stratégia támogatja a 2014–2020 közötti uniós költségvetési ciklus magyar közlekedési projektjavaslatait, az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Programot is. Ez utóbbi brüsszeli jóváhagyásra vár.

A helyettes államtitkár többek között beszélt arról is, hogy az unió előző költségvetési programja kapcsán finanszírozott közlekedésfejlesztési projektek megvalósítása a következő egy-másfél évben felgyorsul, a források felhasználásának kötöttségei miatt. Jelezte: az új tervezési időszakban előtérbe kerül a magyar közlekedési infrastruktúra minőségi felzárkóztatása. Ezt azonban az ország versenyképesség-javításának és anyagi teherbíró képességének szem előtt tartásával lehet csak hatékonyan fenntartható módon – a korszerűségi elvárásokat is figyelembe véve – megvalósítani.

Becsey Zsolt felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy a fejlesztéseket csak az emberek számára élhető környezet – például a zaj és a káros anyagok kibocsátásának csökkentése – biztosításával, ésszerű, integratív módon lehet megvalósítani. Mindez például a különböző, egymásra épülő közlekedési rendszerek – MÁV, Volán, BKV – összekapcsolását is jelenti. Megemlítette még, hogy továbbra is fontos az európai közlekedési (törzshálózati) folyosók fejlesztése. Az uniós tagországok közlekedésért felelős minisztériumainak vezetői erről tárgyaltak a napokban Olaszországban, Milánóban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.