Központosít a MÁV

Az ingatlan-szervezetfejlesztés és vagyonrendezés érdekében a vasúttársaságnál egységes létesítményüzemeltető társaságot hoznak létre - közölte a MÁV Zrt. általános vezérigazgató-helyettese szerdán, a debreceni pályafenntartási konferencián, amelyen 300 hazai szakember vesz részt.

2014. 09. 03. 21:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pál László hozzátette: a vasúttársaságnak rengeteg felesleges, kihasználatlan ingatlana van, amelyekből tavaly 2100-at adtak vissza a magyar államnak.

Megkezdődött a pályaműködtetéshez szükséges ingatlanok felmérése is – jelezte a vezérigazgató-helyettes, aki kulcskérdésnek nevezte, hogy csak a működéshez feltétlenül szükséges ingatlanok maradjanak meg.

 

A kiemelt projektek közül kiemelte a Budapestet délről elkerülő 113 kilométeres vasúti nyomvonalat, amit kínai hitelből valósítanak meg 360-400 milliárd forint költséggel. A hitelt nem a MÁV, hanem az állam veszi fel, miután a pálya is az állam tulajdonába kerül.

Az európai uniós szabványok szerint 160 kilométer óránkénti haladásra alkalmas két vágány épül, kevés állomással – tette hozzá.

Ugyancsak kiemelt vágányépítési projekt a Budapest–Kelebia és a Budapest–Belgrád vonal, amelyek költségeire még csak belső kalkulációkkal rendelkezik a MÁV – mondta a vezérigazgató-helyettes.

 

Pál László szégyennek nevezte, hogy a Liszt Ferenc repülőtér kettes termináljához nem vezet vasútvonal. A pálya megépítéséről intenzív tárgyalások folynak a kínai partnerekkel – közölte.

A MÁV infrastruktúrafejlesztési stratégiája, benne a pályaműködtetési elképzelésekkel még ebben az évben elkészül – jelentette be a szakember a MÁV és Közlekedéstudományi Egyesület háromnapos debreceni pályafenntartási konferenciájának nyitónapján.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.